PUBLICITÉ

Vaginale droogte in de menopauze: oorzaken en remedies

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 29/10/2015 - 09h23
-A +A

Veel vrouwen hebben, vooral na de menopauze, last van vaginale droogte.

Dat betekent dat er minder of zelfs geen vaginaal vocht meer geproduceerd wordt.

Het is lastig om ermee te leven, omdat het pijn en ongemak veroorzaakt. Het verhoogt ook het risico op infecties.

Maar gelukkig valt er iets aan te doen.

PUB

Vaginale droogte is vaak een gevolg van de menopauze

In de menopauze daalt het gehalte aan vrouwelijke geslachtshormonen in het lichaam van de vrouw. Dat heeft gevolgen voor de werking van de vagina en van de schaamspleet.

De bloedtoevoer en de bevochtiging verminderen. Maar er zijn andere, minder opvallende effecten die ook belangrijk zijn.

  • De vagina wordt nauwer.
  • Het epithelium (de laag cellen die een beschermende functie heeft en bepaalde hormonen afscheidt) dat normaal de vagina beschermt, wordt dunner of verdwijnt zelfs volledig.
  • De huid van de hele genitale zone wordt ook dunner en droger.

Al deze veranderingen vinden heel geleidelijk aan plaats. Vaak merken de vrouwen er pas iets van als ze problemen krijgen. Ze wijten die dan vaak gewoon aan vaginale droogte.

Vrijen wordt moeilijker met vaginale droogte

Al die veranderingen hebben logischerwijs hun weerslag op het seksleven.

De vagina raakt door de verminderde bloedtoevoer moeilijker en trager vochtig als de vrouw opgewonden is. Dit fenomeen, én het feit dat de huid dunner is en de vagina nauwer, veroorzaakt vaak pijn bij het vrijen, vooral (maar niet alleen) bij de penetratie. Het seksleven van het koppel is vaak het eerste slachtoffer bij vaginale droogte… Maar dat is niet alles.

Tot aan de menopauze is de vagina door de zure pH-waarde een allesbehalve bevorderlijk milieu voor de vermeerdering van microben.

De daling van de oestrogenen vermindert deze zuurgraad met als resultaat dat vaginale infecties nu veel meer voorkomen.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 05/10/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 29/10/2015 - 09h23

Dr. Robin Philips: "Ménopause, santé, forme, sexualité", uitg. Marabout Dr. Anne de Kervasdoué: "Questions de femme", uitg. Odile Jacob

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Omtrent intieme hygiëne Geüpdatet op 15/08/2006 - 00h00

Heel wat vrouwen denken dat een onprettig ruikende vagina het gevolg is van een gebrek aan hygiëne. Vaak weten vrouwen ook niet dat het overmatig wassen van de vagina de problemen alleen maar groter maakt.

Meer artikels