PUBLICITÉ

Vaginale droogheid: hydratatie en lubricatie voor een bevredigend seksleven

Gepubliceerd door Hélène Joubert, gezondheidsjournaliste op 06/04/2016 - 10h19
-A +A

Ook de vagina en de schaamspleet verouderen en verdienen ons leven lang evenveel zorg als bijvoorbeeld onze tanden. Maar hoe? Door te hydrateren, de voorwaarde voor een goede lubricatie tijdens het vrijen! Vaginale droogheid is namelijk perfect vermijdbaar. Geen enkele vrouw hoeft ermee opgescheept te zitten en daar haar seksleven voor te laten.

PUB

Vaginale droogheid: ontoereikende vulvovaginale hydratatie

Vulvovaginale lubricatie en vulvovaginale hydratatie zijn twee totaal verschillende dingen, maar zijn bij vrouwen wel nauw met elkaar verbonden.

  • Lubricatie of bevochtiging: dit proces moet tijdens de geslachtsgemeenschap de wrijving verminderen tussen de vagina en de penis. Dat gebeurt door een waterig slijm dat bij seksuele opwinding afgescheiden wordt door het slijmvlies van de schaamspleet (vulva) en de vagina.

De schaamspleet wordt bij het vrijen op verschillende manieren vochtig: door slijm uit de klieren van Bartholin - die liggen in het vestibulum of voorhof rondom de opening van de vagina -, door slijm uit de kliertjes van Skene - die liggen rond de uitgang van de urinebuis - en vooral door het slijm dat geproduceerd wordt door de talgklieren (in de huid) en de zweetklieren van de kleine en grote schaamlippen. De vagina wordt dan weer vochtig door de bloedaanvoer (vasculaire congestie) in en rond de vagina, waardoor de bloeddruk in de aders stijgt en er fijne druppeltjes vocht (plasma) door de vaginawand lekken. Dat proces wordt de zweetreactie of transsudatie genoemd.

  • Vulvovaginale hydratatie: dit is een heel ander fenomeen dat teruggaat op de natuurlijke vochtigheid van de slijmvliezen, waardoor er in de schaamspleet en de vagina permanent slijm wordt afgescheiden. In het vaginale slijmvlies zelf zitten geen klieren; het slijm wordt geproduceerd door de kliertjes en het slijmvlies van de schaamspleet, en dat heeft zijn invloed op de vaginale flora. De pH van de vaginale flora is normaal lichtjes zuur (om en bij de 4,5). Als de hydratatie ontoereikend is, spreekt men van vaginale droogheid.

Geen lubricatie bij vaginale droogheid

De vulvovaginale lubricatie is een neurologische reflex die ontstaat bij seksuele opwinding; de vulvovaginale hydratatie staat voornamelijk onder controle van hormonen (oestrogenen).

Als bij het vrijen de seksuele opwinding uitblijft, zal de vagina niet vochtig worden, ook al is ze goed gehydrateerd. Omgekeerd kan de vagina bij seksuele opwinding wel vochtig worden als er door ontoereikende hydratatie vaginale droogheid optreedt, maar die lubricatie zal dan wel heel beperkt zijn.

Dr. Marie Veluire, gynaecoloog-seksuoloog: “In principe is een goede lubricatie bij het vrijen onmogelijk als de vagina niet voldoende gehydrateerd is, ook niet als een vrouw heel opgewonden is. De lubricatie gebeurt via de vaginale cellen en die kunnen pas goed vochtig worden als ze voldoende gehydrateerd worden en zo de zweetreactie (transsudatie) en de slijmproductie bij seksuele opwinding mogelijk maken”.

Gepubliceerd door Hélène Joubert, gezondheidsjournaliste op 06/04/2016 - 10h19

(1) Menopause 2011 ; 19 (11) : 1160-71 ; (2) J Sex Med 2013 ; 10 : 1790-99 ; (3) Bajos N et al. Enquête sur la sexualité en France (Inserm, Ined 2018)

Naar aanleiding van een interview met dr. Marie Veluire, gynaecoloog-seksuoloog (Caronziekenhuis, Athis Mons) na haar uiteenzetting ‘Hydratation, lubrification et sexualité féminine’ op de ‘8èmes Assises françaises de sexologie et de santé sexuelle’ (8-12 april 2015, La Rochelle)

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Omtrent intieme hygiëne Geüpdatet op 15/08/2006 - 00h00

Heel wat vrouwen denken dat een onprettig ruikende vagina het gevolg is van een gebrek aan hygiëne. Vaak weten vrouwen ook niet dat het overmatig wassen van de vagina de problemen alleen maar groter maakt.

Een gezonde vagina móét zuur zijn Gepubliceerd op 21/10/2014 - 16h13

De vagina is zuur, veel zuurder dan de rest van het lichaam. De pH bedraagt ongeveer 4,5. De zuurheid dient om de vagina te beschermen tegen microben en om de bacteriële flora gezond te houden. Omdat de vagina een holte is met een opening naar buiten...

Vaginale schimmel: de symptomen bedriegen niet! Geüpdatet op 01/02/2013 - 18h19

Een vaginale schimmel is een onschuldige, maar veel voorkomende infectie die veroorzaakt wordt door de schimmel Candida Albicans. Vandaar ook de medische term ‘vaginale candidose’. Wat zijn de typische symptomen die wijzen op een woekering van deze s...

Vaginale schimmels: vier vragen en antwoorden Geüpdatet op 20/04/2015 - 09h26

Zo’n 10 tot 20% van de vrouwen krijgen in hun leven te kampen met vaginale schimmels . Het is een van de belangrijkste redenen voor een consult bij de gynaecoloog. Vaginale schimmels zijn goedaardig en zijn te verhelpen met een simpele behandeling. D...

Meer artikels