PUBLICITÉ

Vaginaal vocht, lubricatie, weet u wat u weten moet over de vagina?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/07/2013 - 14h58
-A +A

Een geslaagde seksuele relatie kan niet zonder een erectie, en ook niet zonder een vochtige of natte vagina. Beide complementaire fenomenen worden heel anders bestudeerd en ook op het vlak van kennis zijn er behoorlijk wat verschillen. Doe de test!

PUB

Wat is het mannelijk equivalent van een vochtige vagina?
De erectie. Seksuele opwinding gaat fysisch gepaard met een erectie bij de man en een vochtige vagina bij de vrouw. Het gaat om hetzelfde fenomeen, het zwellen van weefsel in de genitale streek.

Wat is de oorzaak van een vochtige of natte vagina?
Seksuele opwinding. Bij de vrouw gaat opwinding gepaard met een vochtige vagina. Verlangen kan er zijn zonder dat er fysieke opwinding is. Het verlangen is dan mentaal of emotioneel.
Voorspel kan nuttig zijn, maar alleen wanneer het doeltreffend de opwinding doet toenemen en dat is niet altijd het geval.

Wat is de invloed van roken op het nat worden van de vagina?
Iemand die rookt heeft een minder goede bevochtiging, op welke leeftijd dan ook. Roken doet het vaginaal vocht dalen en kan leiden tot vaginale droogte. Hetzelfde geldt voor erecties van mannen die roken. Ze zijn van minder goede kwaliteit dan erecties van niet-rokers. Het fenomeen is te wijten aan de koolstofmonoxyde waarvan het gehalte groter is in het bloed van rokers. Het gas veroorzaakt spasmen van de slagaders, ook die aders die zich in de genitale zones bevinden. Misschien is dat ook de reden waarom men mensen ziet roken na het vrijen en niet ervoor...

Wat is het verschil van hydratatie en lubricatie ter hoogte van de vagina?
Hydratatie van de vagina is de natuurlijke vochtigheid van de vagina, de lubricatie treedt op wanneer een vrouw seksuele betrekkingen heeft. Er is vaginale hydratatie die niet meer is dan de natuurlijke vochtigheid van de vagina. Die is altijd vochtig en mag geen droog gevoel bezorgen of droog zijn. Bij seksuele opwinding komt er nog meer vocht bij, dat is lubricatie.

Wat is de invloed van de pil op de vaginale vochtigheid?
Het hangt af van vrouw tot vrouw. Voor sommigen verandert er niets terwijl bij andere vrouwen de vochtigheid veel minder groot is. De vaginale vochtigheid wordt bepaald door de hormonen (oestrogenen) die in de pil zitten. Ook lage dosissen oestrogenen kunnen voor vaginale droogte zorgen en dat kan hinderlijk zijn bij het vrijen. In dat geval moet men met zijn arts praten om een ander anticonceptiemiddel te gebruiken.

Hoeveel vrouwen hebben in de menopauze moeite om vochtig te worden?
Ongeveer 30 % van alle vrouwen. Niet alle vrouwen ondervinden hinder als ze seksuele betrekkingen hebben wanneer ze in de menopauze zijn. Bij de menopauze neemt het oestrogenengehalte af en daalt de vaginale vochtigheid waardoor het gevoel van een droge vagina ontstaat dat soms heel erg hinderlijk kan zijn. Maar de lubricatie die ontstaat door seksuele opwinding, hangt niet af van die hormonen. Ook vrouwen die in het dagelijks leven een droge vagina hebben kunnen vochtig geraken door seksuele opwinding. Voorwaarde is wel dat de partner voldoende aandacht schenkt aan het voorspel. Het lichaam wordt met de jaren minder reactief en zowel mannen als vrouwen hebben dan behoefte aan meer streling om een goede vochtigheid of een goede erectie te krijgen.

Als men een geneesmiddel neemt waarvan men denkt dat het vaginale droogheid veroorzaakt, moet men dan de bijsluiter lezen om te weten of dat kan?
Men moet controleren of er sprake is van vaginale droogte, een droge mond of impotentie. Seksuele stoornissen bij vrouwen worden minder vaak vermeld op de bijsluiter. Is dat wel het geval, dan wordt doorgaans de term vaginale droogte gebruikt. Maar geneesmiddelen die voor een droge mond zorgen, kunnen via eenzelfde mechanisme een droge vagina veroorzaken. Dat geldt ook voor de vermelding 'erectiestoornissen'. Het komt er dus op aan om de informatie te 'ontcijferen'.

Wat is het gevolg van geneesmiddelen tegen acne op vaginale vochtigheid?
Geneesmiddelen tegen acne zijn vaak schadelijk voor de hydratatie en de vochtigheid van de vagina. Verschillende geneesmiddelen tegen acne kunnen nefast zijn voor het functioneren van het vaginaal slijmvlies. Ze kunnen overigens droogte veroorzaken ter hoogte van alle slijmvliezen, ook die van de ogen en de mond. Andere middelen kunnen het seksueel verlangen doen dalen en zo indirecte negatieve gevolgen hebben voor de lubricatie. De behandelingen mogen dan ook niet langdurig gevolgd worden. Ze worden vaak voorgeschreven aan jonge meisjes bij wie de geneesmiddelen een hinderpaal zouden kunnen zijn voor het ontdekken van de seksualiteit.

Waar komt het vocht vandaan?
Uit een soort poriën in de vaginawand. Het vaginaal vocht wordt niet geproduceerd door klieren. Het is eerder een soort vaginaal transpiratievocht dat uit de poriën komt. Een ander woord voor lubricatie is overigens transsudatie.

Wat is een ejaculatie bij vrouwen?
Het komt uit de urinebuis en wordt uitgestoten tijdens het orgasme. Het vrouwelijk ejaculaat komt uit de urinebuis. Het gaat daarbij dus niet over vaginaal vocht.

Initialement publié par Dr. Catherine Solano le 29/01/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 23/07/2013 - 14h58
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels