PUBLICITÉ

De vacht van uw kat: onderhoud en haarballen

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 11/05/2005 - 00h00
-A +A

Katten staan bekend om hun properheid en hun grondig toilet. Sommige dieren hebben echter verzorging nodig om een mooie en zachte vacht te behouden. Dat geldt des te meer voor katten met lange haren of katten die nooit buiten komen, en tijdens de ruitijd (in de lente en de herfst).

PUB

Een echte pels

Er bestaan enorm veel kattenrassen met uiteenlopende kleuren en vachttypes. Zo vindt vandaag iedereen wel zijn gading: grijsblauw, zwart, rood, wit, bruin of een mengeling van die tinten. Of uw kat nu een korte (Europese kat, kartuizer kat, Siamese kat), een lange (Perzische of Birmaanse kat) of een golvende (Rex) vacht heeft, u moet die goed verzorgen.

Hoe moet u de vacht onderhouden?

Een buiten levende kat met korte vacht heeft niet veel verzorging nodig. Meestal neemt hij die immers volledig zelf voor zijn rekening, zo niet is hij vermoedelijk ziek of zit hij met parasieten. De vacht van een binnenshuis levende kat daarentegen moet regelmatig geborsteld worden, om de dode haren te verwijderen en het inslikken van haren tijdens het toilet te verminderen. De vacht van een kat met lang haar elke dag borstelen, gaat de vorming van knopen tegen. Door die knopen kunt u moeilijker bij de huid, waardoor die niet langer gewassen wordt en er zich letsels vormen die kunnen infecteren. Het is veiliger om ze te verwijderen met een tondeuse dan met een schaar, zodat u niet in de huid snijdt! Om van elke toiletbeurt geen 'kat- en muisspel' te maken, is het belangrijk om uw kat van jongsaf aan vertrouwd te maken met het borstelritueel. Het is af te raden om een gezonde kat te wassen. Heeft het dier zich echter bevuild tijdens een 'uitstap', zit het met diarree of kan het niet langer zijn rug en anusstreek wassen omdat het te dik is, dan mag u het wassen met lauw water en shampoo voor katten.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 11/05/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Huidverzorging: een mooie vacht voor je hond! Geüpdatet op 22/05/2007 - 00h00

Je hond verkeert in goede gezondheid, maar verliest veel haar, heeft een doffe vacht of een onaangename vachtgeur. Wil je hem opnieuw een fraaie glanzende vacht geven en hem in blakende conditie zien dollen, dan moet je hem de verzorging geven die hi...

Meer artikels