PUBLICITÉ

De vacht van honden en katten: gezondheid en onderhoud

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 09/03/2005 - 00h00
-A +A

De vacht van honden en katten is een barrière tegen agressie van buitenaf, onder meer UV-stralen, en beschermt tegen temperatuurschommelingen. Bovendien is hij hét "visitekaartje" van het dier en tegelijk de spiegel van zijn gezondheid.

PUB

Een nieuwe vacht

De vacht van onze honden en katten wordt voortdurend vernieuwd: het haar groeit in de haarfollikel en valt dan uit, om plaats te maken voor een nieuw haar. Bij de meeste viervoeters neemt dit verschijnsel toe bij het begin van de herfst en de lente, perioden waarin het dier een nieuwe vacht krijgt die beter aangepast is aan de temperatuurschommelingen. De vorm en de lengte van het haar hangen onder meer af van genetische factoren. Er zijn immers honden en katten met harde, lange, gladde, krullende,… haren. Bovendien hebben sommige rassen naast hun zogenaamde "dekvacht" ook een "ondervacht", zodat ze kunnen overleven in gebieden met guur weer en koude temperaturen. Ook andere factoren zoals voeding en ziekten beïnvloeden het uitzicht van de vacht.

Factoren die het uitzicht van de vacht beïnvloeden

Om een mooie vacht te krijgen, moeten onze honden en katten een evenwichtige voeding hebben. Vetzuren, vitamines en eiwitten zijn onmisbaar voor een gezonde vacht. Een dier dat gezonde voeding krijgt, maar die slecht verteert, krijgt eveneens een tekort aan deze voedingsstoffen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij darmziekten of als het dier "bezoek" krijgt van darmwormen. Ook sommige hormonen beïnvloeden de haargroei. Onder meer de glucocorticoïden, die de haargroei afremmen, en de schildklierhormonen, die ze integendeel stimuleren. Vandaar dat ziekten van hormoonproducerende organen (bijnieren, schildklier) het uitzicht van de vacht veranderen.

Huidparasieten en -schimmels zijn een andere oorzaak van vachtverandering. Sommige veroorzaken jeuk, waardoor het dier zich begint te krabben en zijn haren breekt. Andere, zoals de demodex, nestelen zich in de haarfollikels, waardoor het haar niet normaal kan groeien. Sommige dieren met gedragsstoornissen ten slotte hebben de neiging zich de hele tijd te likken, waardoor hun vacht bruin verkleurt en hun haren uitvallen.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 09/03/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De vacht van uw kat: onderhoud en haarballen Geüpdatet op 11/05/2005 - 00h00

Katten staan bekend om hun properheid en hun grondig toilet. Sommige dieren hebben echter verzorging nodig om een mooie en zachte vacht te behouden. Dat geldt des te meer voor katten met lange haren of katten die nooit buiten komen, en tijdens de rui...

Meer artikels