PUBLICITÉ

Vaccins zijn nuttig!

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 13/01/2004 - 00h00
-A +A

De Belgische Vereniging voor Kindergeneeskunde is voorstander van de preventie van ernstige ziekten bij kinderen en lanceert een grootschalige nationale sensibiliseringscampagne om baby's te laten inenten.

PUB

Uit een enquête die werd uitgevoerd voor de Belgische Vereniging voor Kindergeneeskunde (BVK) blijkt dat 84 % van de 600 ondervraagde jonge moeders vaccinatie essentieel vindt tijdens het eerste levensjaar van hun kind. Ze vinden het belangrijk om hun kind goed te beschermen tegen ziekten. Toch betreurt maar liefst 49 % het gebrek aan informatie over het onderwerp. Ze hebben het volste vertrouwen in de kinderarts, Kind & Gezin en de huisarts om hun baby te laten inenten, maar toch blijven er informatieleemten bestaan. Zo weet 47,2 % van de moeders niet dat vaccinatie tegen polio verplicht is, is 38 % ervan overtuigd dat hun kind geïmmuniseerd is tegen tuberculose en denkt 24 % dat hun uk beschermd is tegen meningitis type B, terwijl er daartegen gewoonweg geen vaccins bestaan! Vandaar dat de BVK besloot om een brochure uit te geven onder de titel "Kindervaccinatie vandaag de dag", met daarin bondige en concrete antwoorden op de belangrijkste vragen waarmee ouders zitten. U vindt er ook een vaccinatieschema. De brochure is verkrijgbaar bij kinderartsen, huisartsen, in kinderdagverblijven en op beurzen rond kinderen.

Een nieuwigheid: het hexavalent vaccin

Een vaccin is een substantie die ontwikkeld wordt op basis van de pathogene stoffen van de ziekte zelf, waarvan het infectieuze karakter verminderd of tenietgedaan wordt. Het wordt toegediend aan kinderen, zodat hun organisme de nodige antilichamen produceert om later de doelziekte te bestrijden. De risico's van het vaccin zijn miniem en blijven meestal beperkt tot lokale bijwerkingen (roodheid op de injectieplaats) of, in zeldzamer gevallen, tot een koortsaanval. De kans om de ziekte op te lopen, is uiterst klein. Het is aan te raden om kinderen te laten inenten vanaf twee maanden. Vanaf dit jaar beschermt één enkele injectie met het hexavalente vaccin de baby tegen 6 ziekten: poliomyelitis, difterie, tetanus, kinkhoest, meningitis met H. influenzae (type b) (Hib) en hepatitis B. Kwestie van het kind niet te kwellen met verschillende prikken… Door uw kind te laten vaccineren, beschermt u het tegen ernstige en soms dodelijke ziekten. Denk eraan!

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 13/01/2004 - 00h00 Persbericht van de Belgische Vereniging voor Kindergeneeskunde over de lancering van de nationale campagne 'Kindervaccinatie vandaag de dag', 17 december 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Waterpokken kunnen dodelijk zijn! Gepubliceerd op 01/04/2014 - 16h04

Complicaties bij waterpokken komen zelden voor, maar ze kunnen wel fataal zijn, vooral voor kwetsbare mensen. In België bestaat er een vaccin voor patiënten met een verlaagde weerstand.

Meningitis C: vaccinatie is mogelijk tot 19 jaar! Gepubliceerd op 15/09/2014 - 12h08

Meningitis C komt niet alleen voor bij kinderen, maar ook bij adolescenten en jonge volwassenen. De vaccinatie maakt deel uit van het vaccinatieplan voor alle kleine kinderen; maar soms is een individuele vaccinatiecontrole nuttig.

Meer artikels