PUBLICITÉ

Vaccins tegen het rotavirus: wat moeten we hier bij ons doen?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/08/2015 - 17h06
-A +A

In Frankrijk hebben de gezondheidsautoriteiten onlangs de raad gegeven om niet langer in te enten tegen het rotavirus, de meest voorkomende oorzaak van maag-darminfecties.
Wat moeten we ervan denken?

PUB

Vaccinatie tegen het rotavirus blijft aanbevolen in België

Bij ons heeft de Hoge Gezondheidsraad zich vorige week over de kwestie uitgesproken. De instantie blijft de vaccinatie aanraden voor alle zuigelingen. Vanwaar dat onderscheid?

De reden voor de beslissing van de Franse overheid is de stijging van het aantal gevallen van invaginatie of darminstulping. Die zouden te wijten zijn aan de bijwerkingen van de vaccinatie. Over die mogelijke bijwerking is er geen discussie: het risico op invaginatie is de eerste week na de vaccinatie ongeveer acht keer hoger dan anders. Bij een invaginatie stulpt een hoger deel van de darm zich in een lager deel in zoals in een schede. Invaginatie is een ernstig probleem dat tot de dood kan leiden en is dus een medisch noodgeval.

De vraag is dus simpel: is het medische voordeel dat het vaccin verschaft (daling van het aantal maag-darminfecties, vooral van de zwaarste vormen) groter dan het risico (toename van het aantal gevallen van invaginatie)?

In armere landen, waar elk jaar heel wat mensen overlijden aan maag-darminfecties, wordt de vraag niet eens gesteld. Maar bij ons is het aantal sterfgevallen door maag-darminfecties bijna nul. Daarom vinden de experts in Frankrijk de vaccinatie niet zo nuttig.

Bij ons suggereren de meest recente studies, waaronder sommige die nog niet gepubliceerd zijn, dat vaccineren wel degelijk een voordeel heeft. Experts hebben berekend dat voor elke ziekenhuisopname als gevolg van invaginatie er 375 ziekenhuisopnames voor zware maag-darminfecties vermeden worden.

Hoe moeten we de knoop doorhakken?

Het is duidelijk niet evident om een goed oordeel te vormen over het evenwicht tussen de voordelen en de risico’s (de kosten-batenanalyse). Het is een klus voor wetenschappers die goed overweg moeten kunnen met statistische gegevens. Wat moeten we dan als ouder doen op het moment dat we de beslissing moeten nemen? Het antwoord is dubbel.

  • Vertrouw op uw arts. Het is een raad die we vaak herhalen. Artsen hebben per slot van rekening jaren gestudeerd en ze krijgen vooral jaarlijks honderden zieken over de vloer. Waarom zouden we dan niet luisteren naar hun advies? Maar dat betekent natuurlijk dat u een arts moet hebben waarin u het volle vertrouwen hebt.  Als dat niet zo is (vertrouwen is nu eenmaal iets persoonlijks), zoek dan een nieuwe huisarts!
  • Informeer u daarnaast ook zo goed mogelijk. Een acute invaginatie die goed verzorgd wordt, heeft later niet noodzakelijk gevolgen. Daarom is het belangrijk dat ouders die hun kinderen willen laten inenten vertrouwd zijn met de symptomen van invaginatie. Zo kunnen ze die herkennen en aan de arts signaleren mocht het nodig zijn.

Bronnen: Belgisch Centrum voor  Farmacotherapeutische Informatie. http://www.med.univ-montp1.fr/enseignement/cycle_2/MIB/Ressources_locales/App-Digest/MIB_195_invagination_intestinale_aigue.pdf

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/08/2015 - 17h06
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ