PUBLICITÉ

Vaccins en andere zorgverstrekkingen: hoe omgaan met pijn bij kinderen?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/07/2016 - 16h45
-A +A

Vroeger dacht men dat kinderen geen herinneringen overhielden aan pijn of dat ze het onderscheid niet konden maken tussen hun angst en pijn. Maar die tijd ligt ver achter ons.  We weten nu - want dat is wetenschappelijk bewezen - dat we kinderen moeten beschermen tegen pijn. Maar hoe  pakken we dat aan?

PUB

Waarom moeten we kinderen beschermen tegen pijn?

Pijn laat bij kinderen sporen na in de hersenen. “Een kwalitatief hoogstaande zorg in de pediatrie moet absoluut inzetten op preventie van pijn”, vertelt Josette Fontaine, referentieverpleegkundige inzake pijnbestrijding in het Kinderziekenhuis Koningin Fabiola (Huderf) in Brussel. Pijn wordt bij kinderen namelijk anders ervaren door het nog niet volledig ontwikkelde zenuwstelsel. Kinderen hebben nog geen verdedigingsmechanismen en kunnen daardoor volledig overmand worden door pijn, die ze dan ook nog niet kunnen verklaren. Dat kan leiden tot grote angst, verdriet, ontreddering, vragen, enz. Het is dus heel belangrijk om op te treden als kinderen pijn hebben, niet alleen als er een ziekte in het spel is, maar ook bij pijnlijke gebeurtenissen zoals een inenting, het doorprikken van de oren, het verversen van een wondpleister of het verband van een pijnlijke wonde, enz.

Geneesmiddelen als oplossing voor pijn

Daar is zeker geen gebrek aan. De ster onder de medicijnen is Emla, een zalf die de zone verdooft waarop ze wordt gesmeerd. Emla wordt onder meer gebruikt om ervoor te zorgen dat een inenting of eender welke andere prik voor het kind volledig pijnloos is. De zalf is in alle apotheken te krijgen, maar enkel op voorschrift van een arts. De zalf moet één uur voor de pijn worden aangebracht om de zone goed te verdoven. Er bestaan nog tal van andere medicijnen; neem contact op met uw huisarts als er een pijnlijke verzorging voorzien is.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/07/2016 - 16h45

Interview met Josette Fontaine, referentieverpleegkundige inzake pijnbestrijding in het Kinderziekenhuis Koningin Fabiola in Brussel. 

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ