PUBLICITÉ

Vaccineren: juist of fout?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 21/09/2009 - 00h00
-A +A

Vaccins redden elk jaar wereldwijd miljoenen levens. In het Westen zijn sommige ziekten die vroeger een heuse plaag waren vandaag volledig verdwenen. Nu de angst voor deze ziekten verminderd is, gaat onze aandacht en bezorgdheid meer naar de bijwerkingen van de vaccins. Vaccins hebben altijd al heel negatieve en heftige reacties uitgelokt. Maar hoe staat u tegenover vaccins?

PUB

Me laten vaccineren is een onnodig risico nemen:


Fout!
Een risico 'nul' bestaat niet. Ook als we bij ziekte gewoon geneesmiddelen nemen, kunnen er bijwerkingen optreden. En de bijwerkingen van vaccins zijn in vergelijking daarmee minimaal. In elk van de gevallen zult u dus de risico's van de vaccinatie en die van de ziekte tegen elkaar moeten afwegen. Mazelen bijvoorbeeld is een ziekte die een dodelijke afloop kan hebben. Ook hepatitis B is een ziekte met mogelijk dodelijke afloop, terwijl er geen verband is aangetoond tussen de vaccinatie en het risico op multiple sclerose.

Mijn kind is allergisch voor eieren, dus zijn álle vaccins gevaarlijk voor hem:


Fout!
Er worden twee vaccins gemaakt met eiwitten afkomstig uit eieren: het vaccin tegen de griep en het vaccin tegen gele koorts. Die zijn inderdaad af te raden aan mensen met een allergie voor eieren. Het vaccin tegen de mazelen daarentegen wordt niet meer afgeraden, omdat het alleen uiterst kleine sporen van ovalbumine bevat en die stof vormt geen enkel risico bij allergieën voor de eiwitten uit eieren.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 21/09/2009 - 00h00 Panorama du médecin, september 2009.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vaccins tegen griep: vraag en antwoord Geüpdatet op 29/09/2009 - 00h00

De A H1N1 griep is volop op gang in ons land... Maar over de gewone seizoensgriep horen we amper, hoewel ze in België toch elk jaar tussen de 1000 en 2000 slachtoffers maakt. En ook die begint nu aan haar seizoen. Vaccineren is nog altijd de beste ma...

Zeven feiten over griep (die niemand ons verteld heeft) Gepubliceerd op 30/01/2017 - 12h43

Bent u goed geïnformeerd over de griep ? Er doen veel mythes de ronde over deze ziekte en over het griepvaccin. Als die de wereld uit zijn, kunnen we ons beter beschermen tegen het griepvirus . Dat kan via een inenting of door onze leefgewoonten bij...

Meer artikels