PUBLICITÉ

Vaccincontrole: mijn bescherming ginder ... en hier (slot)

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste. Dank aan dr. Yves Van Laethem, hoofd van de dienst infectieziekten en hoofd van de Travel Clinic in het UMC Sint-Pieter te Brussel op 03/04/2007 - 00h00
-A +A

Plant u een reis naar het buitenland (grosso modo buiten West-Europa), ga dan anderhalve maand voor uw vertrek langs bij uw huisarts of maak een afspraak met een reiskliniek. U zult er de nodige herhalingsvaccins krijgen of de verplichte of aan te raden vaccins, afhankelijk van uw bestemming.

PUB

Zoals we eerder al zagen, is het belangrijk om u te beschermen tegen hepatitis A en B als u naar "exotische" bestemmingen reist, maar ook tegen poliomyelitis (kinderverlamming), gele koorts, buiktyfus, Japanse encefalitis en tekenencefalitis, afhankelijk van welk land u bezoekt.

Poliomyelitis

De Belgen kennen het vaccin tegen poliomyelitis maar al te goed, want het is sinds de jaren 60 verplicht. De internationale gezondheidsautoriteiten proberen de ziekte al sinds jaren volledig uit te roeien. Helaas blijven er nog altijd ziektehaarden bestaan in Afrika en Azië. Ook al lopen personen die in hun kindertijd ingeënt zijn, bijzonder weinig risico, er bestaan nog altijd indicaties voor een rappel tijdens de volwassenheid. Vandaar dat 40-plussers van hun arts de raad zullen krijgen om zich één enkel herhalingsvaccin te laten toedienen. Polio wordt op dezelfde manier overgedragen als hepatitis A: via voedsel en drank. Vandaar dat het moeilijk is om u ertegen te beschermen, tenzij dan door vaccinatie. Die is aan te raden voor zwart Afrika en een deel van Azië.

Gele koorts

Het vaccin tegen gele koorts is verplicht om in sommige landen binnen te mogen of om een visum te krijgen. De ziekte wordt overgebracht door muggenbeten.
Voor sommige delen van Afrika en Zuid-Afrika is het sowieso aan te raden u te laten inenten, ongeacht of het land in kwestie dat verplicht of niet. In tegenstelling tot de andere vaccins wordt het vaccin tegen gele koorts alleen toegediend in gespecialiseerde centra en minstens tien dagen voor het vertrek.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste. Dank aan dr. Yves Van Laethem, hoofd van de dienst infectieziekten en hoofd van de Travel Clinic in het UMC Sint-Pieter te Brussel op 03/04/2007 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Serene reis Geüpdatet op 30/07/2002 - 00h00

Als u een verre reis wil ondernemen, moet u eerst uw arts raadplegen! U moet misschien worden ingeënt (of gevaccineerd): u moet de verplichte inentingen hebben gekregen en soms moet u meerdere dagen vóór het vertrek nog extra vaccins krijgen.

Mag men reizen tijdens de zwangerschap? Gepubliceerd op 05/02/2013 - 11h32

Bent u zwanger? Dan hoeft u het reizen zeker niet te laten. Een kindje verwachten is geen ziekte! U hoeft gewoon enkele voorzorgsmaatregelen te nemen om de risico's voor uw gezondheid en die van uw kind niet nodeloos te vergroten.

Wat neem ik mee in mijn reisapotheek? Gepubliceerd op 27/07/2016 - 12h30

Een zonnecrème meenemen is een automatische reflex als we op vakantie gaan, maar we denken er niet altijd aan om ook een ehbo-kit in onze koffer mee te nemen. Een zorgvuldig samengestelde ehbo-kit is nochtans onmisbaar. Wat moet er allemaal inzitten...

Meer artikels