PUBLICITÉ

Vaccincontrole: mijn bescherming ginder en... hier (1)

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 06/03/2007 - 00h00
-A +A

Een vaccincontrole heeft een dubbele functie: ze beschermt ons tegen ziekten die we kunnen oplopen in het buitenland en wijst uit of we geen herhalingsvaccins moeten krijgen tegen minder exotische aandoeningen. U raadpleegt daarvoor het best uw arts anderhalve maand voor uw vertrek.

PUB

Een vaccincontrole vóór u op reis vertrekt, heeft twee functies. In de eerste plaats gaat ze na of de toekomstige reiziger in orde is met vaccins die weliswaar niet noodzakelijk zijn voor de reis, maar waarvan we soms - om niet te zeggen vaak - de "rappels" vergeten. Dat is het geval voor het vaccin tegen tetanus, waarvoor we om de tien jaar een herhalingsvaccin moeten krijgen. Meestal verliezen we dat echter uit het oog omdat we ons nooit verwonden of omdat het niet verplicht is voor ons werk.
De huisarts of de arts van het vaccinatiecentrum zal er dan ook van profiteren om na te gaan of we in orde zijn met dit allesbehalve exotische vaccin. Da's belangrijk, want elk jaar doen er zich in België toch een aantal gevallen van tetanus voor.

De tweede functie van een vaccincontrole is uiteraard: ziekten voorkomen die u kunt oplopen in het buitenland. Opgelet: het hoeven niet noodzakelijk verre bestemmingen te zijn! Zo begint de risicozone voor hepatitis A al in Zuid-Europa, in het Middellandse Zeebekken, in Oost-Europa, ... Stuk voor stuk klassieke vakantiebestemmingen.

Hepatitis A

Hepatitis A is een ziekte die wordt overgedragen van mens tot mens, maar wel via eten en drinken. Zo kan vruchtensap besmet zijn met het virus dat afkomstig is van de stoelgang van een patiënt. Zonovergoten bestemmingen zijn dan ook een indicatie om u te laten inenten tegen hepatitis A.
Voorbij Frankrijk, Spanje en Italië heeft het vaccin absoluut zin bij personen die niet beschermd zijn tegen de ziekte. We mogen immers niet vergeten dat personen die hepatitis A hebben gehad, levenslang beschermd zijn. Net als de meeste mensen die een tijdlang in een ontwikkelingsland hebben verbleven. Vaak zijn ze immers besmet geraakt met het virus zonder het te weten en hebben ze antilichamen ontwikkeld. De kans is groot, maar het staat toch niet met zekerheid vast, dus moet een bloedanalyse definitief uitsluitsel bieden.
Ook leeftijd speelt een rol bij bescherming tegen hepatitis A. Zo bezit driekwart van alle 55-plussers antilichamen tegen de ziekte. Wilt u weten of u beschermd bent, vraag dan aan uw arts om bij uw jaarlijkse check-up ook na te gaan of u antilichamen
bezit tegen hepatitis A. Zo'n check-up omvat meestal een bloedanalyse, om uw cholesterolgehalte te bepalen en eventuele diabetes op te sporen. Een bloedafname brengt geen extra kosten mee, maar de kans is wel zeer groot dat u er een vrij duur vaccin mee uitspaart.

Hepatitis B

Hepatitis B is een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Ze wordt echter niet alleen overgedragen via seksueel contact, maar ook via speeksel en bloed.
Bent u geen Don Juan, vergeet dan niet dat u ook hepatitis B kunt oplopen via bloedcontact bij een ongeval, een bloeding, een transfusie of een onhygiënisch verzorgde wonde. Laten we een banaal voorbeeld nemen: een surfongeval waarbij u tegen een rots stoot. In sommige delen van de wereld worden niet altijd volledig steriele hechtingskits gebruikt. Bent u een fanatieke liefhebber van sportvakanties, dan moet u zich bewust zijn van het risico van verwondingen en u laten inenten tegen hepatitis
B
.
Houdt u van vakantieliefdes, weet dan dat het vaccin tegen hepatitis B u niet beschermt tegen alle soa's, aids bijvoorbeeld. Gebruik dus altijd een condoom.
Een vaccin tegen hepatitis B wordt heel vaak gecombineerd met dat tegen hepatitis A.
(Wordt vervolgd)

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 06/03/2007 - 00h00 Met dank aan dr. Yves Van Laethem, kliniekhoofd van de dienst infectieziekten en hoofd van de Travel Clinic in het UVC Sint-Pieters in Brussel.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Soa of soi: juist of onjuist? Gepubliceerd op 01/12/2014 - 17h27

Er bestaan veel seksueel overdraagbare ziektes (SOA). De enige manier om infectie en overdracht te voorkomen, is het gebruik van een condoom. Wat weet u precies over SOA?

Hepatitis B: zich in alle veiligheid laten vaccineren Geüpdatet op 04/07/2006 - 00h00

Hepatitis B wordt overgedragen via seksuele betrekkingen, speeksel en bloed. Vaccinatie wordt aangeraden en is zelfs aangewezen wegens het langetermijnrisico van cirrose of leverkanker na een besmetting met hepatitis B . Een vaccin dat onterecht al v...

Hepatitis B : vergeet het vaccin niet ! Geüpdatet op 05/09/2006 - 00h00

Heel wat reizigers stellen zich bij een verblijf in het buitenland ongewild bloot aan het risico op hepatitis B , bijvoorbeeld na een ongeval of een ziekte die een medische behandeling vereist. En toch is er een doeltreffend vaccin dat bescherming bi...

Meer artikels