PUBLICITÉ

Vaccinatie van kleine kinderen: moet men hen paracetamol geven?

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 02/11/2009 - 00h00
-A +A

Vaak wordt aan jonge kinderen paracetamol gegeven meteen na een inenting. De bedoeling is een koortsaanval, die zich zou kunnen voordoen als reactie op het vaccin, te vermijden. Deze gewoonte zou binnenkort wel eens tot het verleden kunnen behoren. Een woordje uitleg.

PUB

Vaccinatie en paracetamol: wat moeten we ervan denken?


Weet u nog dat de arts, na uw baby gevaccineerd te hebben, adviseerde om hem bij thuiskomst paracetamol te geven om een eventuele koortsaanval (koortsstuipen) ten gevolge van de inenting te voorkomen?
Deze handelwijze wordt tegenwoordig minder en minder toegepast en zou zelfs helemaal kunnen verdwijnen. Twee studies opperen dat paracetamol geven na een vaccin de werking van de inenting vermindert, in die zin dat er minder antilichamen geproduceerd worden.

Vaccin minder doeltreffend in combinatie met paracetamol


De onderzoekers hebben bij twee groepen baby's het aantal koortsepisoden vergeleken met het aantal geproduceerde antilichamen ten gevolge van de vaccins (pneumokokken, rotavirus en het hexavalente vaccin tegen DTP, kinkhoest, hepatitis B en haemophilus b). De ene groep baby's had systematisch paracetamol gekregen, de andere groep niet. De eerste dosis paracetamol werd meteen na het vaccin door de arts toegediend. De tweede en de derde dosis werden door de ouders toegediend met een tussentijd van 6 tot 8 uur.

Uiteindelijk bleek dat minder kinderen koorts (38° of meer) gekregen hadden in de paracetamol-groep (40 tot 50% minder). De koorts was echter niet gevaarlijk en er waren zeer weinig gevallen waarbij de koorts opliep tot 39,5° of meer.
Het aantal geproduceerde antilichamen ten gevolge van de vaccins was daarentegen veel lager bij de kinderen die paracetamol gekregen hadden. Er werden geen verschillen vastgesteld tussen een eerste vaccinatie en een herhaling.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 02/11/2009 - 00h00 Prymula R. et coll., The Lancet, volume 374, 17 oktober 2009.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
10 tips om paracetamol goed te gebruiken Gepubliceerd op 14/07/2015 - 12h43

Paracetamol is een molecule die voorkomt in heel wat medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn. Vrij verkrijgbaar in de apotheek is paracetamol een pijnstillend en koortswerend middel in het kader van een verantwoorde zelfmedicatie . Wat moet u...

Pijnstiller risicofactor voor astma Geüpdatet op 21/10/2008 - 00h00

Paracetamol betekent een serieuze risicofactor voor het ontwikkelen van astma. Kinderen die in hun eerste levensjaar de pijnstiller toegediend kregen, hebben 46 procent meer kans om vijf jaar later astma te krijgen.

Paracetamol viert zijn 110de verjaardag Geüpdatet op 21/10/2003 - 00h00

De pijnstillende en koortswerende werking van paracetamol werd ontdekt eind 19de eeuw. Toch kwamen de eerste paracetamoltabletten pas in de tweede helft van de jaren 50 in de handel.

Meer artikels