PUBLICITÉ

Vaccinatie van baby's in de baarmoeder

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 15/04/2002 - 00h00
-A +A

De eerste proeven op schapen tonen aan dat het mogelijk is foetussen in de baarmoeder te vaccineren. Dat opent nieuwe perspectieven bij de mens: op die manier kan worden voorkomen dat de moeder bepaalde infecties tijdens de zwangerschap op haar kind overdraagt.

PUB

Sommige infectieziekten kunnen tijdens de zwangerschap van moeder op kind worden overgedragen. Dat kan gevaarlijk zijn voor de foetus en kan een weerslag hebben op het latere leven van het kind. We denken daarbij bijv. aan herpes en hepatitis B. Hepatitis B kan chronisch worden en leverkanker veroorzaken: voorwaar geen prettige vooruitzichten voor het kind dat nog niet eens geboren is!

Artsen trachten dan ook vaccins in utero (in de baarmoeder) toe te dienen om besmetting van de foetus door de moeder te voorkomen. De eerste proeven op schapen zijn veelbelovend. Na 4 maanden dracht wordt een vaccin tegen hepatitis B rechtstreeks in de mond van de foetus gespoten. Drie van de vier lammeren die het vaccin hadden gekregen, vertoonden bij de geboorte beschermende antistoffen tegen de ziekte.

De eerste resultaten bewijzen dat orale vaccinatie in utero een immunologische respons bij de foetus kan induceren, wat nieuwe perspectieven opent op het gebied van vaccinatie bij de mens. Vaccinatie tegen bepaalde ziekten tijdens de zwangerschap is absoluut verboden gezien het risico op aangeboren misvormingen. Dat is met name het geval voor rodehond. Er is dus nog veel werk aan de winkel.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 15/04/2002 - 00h00 Griebel, Journal of Immunology 2002; 168:1877-1885.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vaccins zijn nuttig! Geüpdatet op 13/01/2004 - 00h00

De Belgische Vereniging voor Kindergeneeskunde is voorstander van de preventie van ernstige ziekten bij kinderen en lanceert een grootschalige nationale sensibiliseringscampagne om baby's te laten inenten.

Laat uw baby inenten! Geüpdatet op 24/02/2004 - 00h00

Vaccins betekenden een fantastische doorbraak in de geneeskunde. Ze beschermen onze lieverds namelijk tegen tal van ernstige of zelfs dodelijke ziekten.

Meer artikels