PUBLICITÉ

Vaccin tegen pneumokokken: een aanrader voor astmalijders

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 14/06/2005 - 00h00
-A +A

Ondanks het gebruik van antibiotica kunnen pneumokokkeninfecties (longontsteking, hersenvliesontsteking en bacteriotoxemie) gevaarlijk zijn. Astma vormt in elk geval een belangrijke risicofactor. Aangezien er een vaccin bestaat, zou het logisch zijn mensen met astma te vaccineren, omdat bij hen het risico van ziekte door pneumokokken met een factor twee vermenigvuldigd is.

PUB

Pneumokokkeninfectie is een verzamelnaam voor ziekten die veroorzaakt worden door de bacterie Streptococcus pneumoniae, die ook pneumococcus wordt genoemd. Voorbeelden van invasieve pneumokokkeninfecties zijn bacteriotoxemie, sepsis, meningitis en pneumonie in combinatie met een infectie van de bloedstroom. Deze infecties kunnen gevaarlijk of fataal zijn of restletsels veroorzaken (verlamming, hersenletsels). Ondanks het gebruik van antibiotica blijven de morbiditeit en de mortaliteit hoog.

Ter preventie bestaat er een vaccin dat met name aangewezen is voor patiënten met een hoog risico: mensen ouder dan 65 jaar, patiënten met een obstructieve bronchopulmonaire aandoening (emfyseem, chronische bronchitis) en diabetici. Volgens de resultaten van een recente studie zouden astmalijders deel moeten uitmaken van deze risicobevolking.

Astma is namelijk een belangrijke risicofactor. Deze conclusie volgde uit een onderzoek op een bevolking van 635 personen met een invasieve pneumokokkeninfectie en 6.300 controlepersonen. Nadat in beide groepen respectievelijk de mensen met en zonder astma werden gescheiden, zagen de auteurs een uiterst significant verband tussen astma en het risico van het krijgen van deze ziekte. Astmalijders lopen twee keer meer risico om een pneumokokkeninfectie op te lopen. Dit risico is overigens gerelateerd aan de ernst van de astma.

Op basis van deze vaststelling is het aangewezen astma toe te voegen aan de lijst van indicaties om te vaccineren.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 14/06/2005 - 00h00 Talbot T. et coll., N Engl. J. Med., 352 : 2082-2090, 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Pneumokokken: preventieve vaccinatie Geüpdatet op 14/12/2004 - 00h00

Jaarlijks sterven er in de wereld meer dan één miljoen kinderen aan een pneumokokkeninfectie. In België is de pneumokok de belangrijkste oorzaak van bacteriële meningitis bij kinderen onder de vijf jaar. Vandaag bestaat er een nieuw vaccin dat doeltr...

Kinderdagverblijven, verspreiders van meningitis Geüpdatet op 28/01/2003 - 00h00

Voor het eerst toont een studie aan dat kinderdagverblijven een rol spelen in de rechtstreekse overdracht van pneumokokken, bacteriën die meningitis, pneumonie en sepsis veroorzaken. Kinderen die vaak naar kinderdagverblijven gaan, brengen de bacteri...

Meer artikels