PUBLICITÉ

Vaccin tegen hepatitis A: een duurzame immuniteit

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 19/05/2014 - 19h34
-A +A

Hepatitis A komt in ons land niet zo veel voor, maar treft vaak reizigers.
De ziekte is over het algemeen niet gevaarlijk, maar de vermoeidheid die 1 tot 2 maanden kan duren, kan een grote handicap zijn.

Er bestaat een vaccin tegen hepatitis A dat efficiënt bescherming biedt tegen de ziekte. Volgens onderzoeken van een team van Belgische artsen kan de immuniteit die door het vaccin wordt opgewekt zelfs 30 jaar duren.

Een goede reden om zich te laten vaccineren alvorens op reis te gaan.

PUB

Kent u hepatitis A?

Hepatitis A komt in ons land niet meer zo veel voor.

Hepatitis A is een virusinfectie die door water en voedingsmiddelen wordt overgedragen en vooral voorkomt in ontwikkelingslanden waar de hygiëne vaak te wensen overlaat.

De inheemse bevolking kan resistent worden tegen de ziekte, wat niet kan worden gezegd van onvoorzichtige reizigers. Fruit of rauwe groenten die onvoldoende werden gewassen of enkele slokken vervuild water kunnen volstaan om de ziekte op de lopen.

Hepatitis A: vooral vermoeidheid

Hepatitis A is de minst gevaarlijke vorm van hepatitis, want ze wordt nooit chronisch.

  • De incubatieperiode na de besmetting duurt 15 tot 45 dagen, afhankelijk van de hoeveelheid virussen die men heeft binnengekregen. De eerste symptomen zijn een griepachtig syndroom (koorts, gewrichts- en spierpijn) en een gevoel van vermoeidheid.
  • Daarna volgt de icterus: de huid wordt geel, de urine donker, de stoelgang bleek, de patiënt is misselijk en heeft geen eetlust. De vermoeidheid houdt gedurende die hele fase aan.

Een hepatitis A-infectie geneest meestal volledig en spontaan binnen 1 of 2 maanden, maar de vermoeidheid kan een grote handicap zijn, in die mate zelfs dat de patiënt gedurende meer dan een maand tot niets meer in staat is. Hepatitis A is bovendien zeer besmettelijk. Er moeten dus ingrijpende maatregelen worden genomen om de omgeving te beschermen.

Initialement publié par Pierre Dewaele le 15/04/2002 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 19/05/2014 - 19h34

vaccination-info.be

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Vaccincontrole: mijn bescherming ginder en... hier (1) Geüpdatet op 06/03/2007 - 00h00

Een vaccin controle heeft een dubbele functie: ze beschermt ons tegen ziekten die we kunnen oplopen in het buitenland en wijst uit of we geen herhalings vaccins moeten krijgen tegen minder exotische aandoeningen. U raadpleegt daarvoor het best uw art...

Hepatitis B: zich in alle veiligheid laten vaccineren Geüpdatet op 04/07/2006 - 00h00

Hepatitis B wordt overgedragen via seksuele betrekkingen, speeksel en bloed. Vaccinatie wordt aangeraden en is zelfs aangewezen wegens het langetermijnrisico van cirrose of leverkanker na een besmetting met hepatitis B . Een vaccin dat onterecht al v...

Serene reis Geüpdatet op 30/07/2002 - 00h00

Als u een verre reis wil ondernemen, moet u eerst uw arts raadplegen! U moet misschien worden ingeënt (of gevaccineerd): u moet de verplichte inentingen hebben gekregen en soms moet u meerdere dagen vóór het vertrek nog extra vaccins krijgen.

Meer artikels