PUBLICITÉ

Vaccin tegen hepatitis B: onbewezen risico's, bewezen voordelen

Gepubliceerd door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 18/11/2008 - 00h00
-A +A

Het debat steekt regelmatig de kop op: is het vaccin tegen hepatitis B verantwoordelijk voor sommige gevallen van multiple sclerose? Tot op vandaag laten studies niet toe om dit te bewijzen. Het is daarentegen wel zeker dat het vaccin wereldwijd heel wat levens red.

PUB

Eerste argwaan

Het hepatitis B virus (VHB) is zeer besmettelijk. Wereldwijd schat men dat 2,5 miljard mensen geïnfecteerd zijn, waarvan er 370 miljoen chronisch drager zijn van het virus. In 20% van de gevallen is chronische hepatitis B infectie verantwoordelijk voor levercirrose die kan evolueren tot leverkanker. Sinds meer dan 20 jaar bestaat er een vaccin dat bescherming biedt tegen de ziekte. Maar in 1994 dook argwaan op rond het vaccin: in Frankrijk legden een dertigtal professionele gezondheidswerkers klacht neer omwille van het optreden van multiple sclerose na vaccinatie. "De Franse Staat heeft die personen vergoed omdat ze, in het kader van hun beroepsactiviteit, verplicht waren om zich te laten vaccineren. Maar dit wil niet zeggen de verantwoordelijkheid van het vaccin bij het optreden van de ziekte erkend werd", zo zegt dr Yves Van Laethem, infectioloog.
.

Verband niet aangetoond

Vandaag en ondanks talrijke studies die werden uitgevoerd, is de link tussen het vaccin en de ontwikkeling van multiple sclerose niet altijd niet formeel bewezen. "Theoretisch kan men zich inbeelden dat een component van het vaccin een auto-immuunreactie kan uitlokken. Bij deze reactie kunnen antilichamen in plaats zich te richten tegen de antigenen van hepatitis B het myeline aanvallen en op die manier multiple sclerose veroorzaken." Op dit moment, zelfs als was er in zeldzame gevallen een oorzakelijke link, verantwoordt dit niet het stopzetten van vaccinaties die toelaten om het aantal gevallen van hepatitis Bwereldwijd drastisch te verminderen. "De risico-baten studies zijn duidelijk in het voordeel van vaccinatie", benadrukt dr. Van Laethem.

Gepubliceerd door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 18/11/2008 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hepatitis B: zich in alle veiligheid laten vaccineren Geüpdatet op 04/07/2006 - 00h00

Hepatitis B wordt overgedragen via seksuele betrekkingen, speeksel en bloed. Vaccinatie wordt aangeraden en is zelfs aangewezen wegens het langetermijnrisico van cirrose of leverkanker na een besmetting met hepatitis B . Een vaccin dat onterecht al v...

Hepatitis B: erger dan AIDS Gepubliceerd op 03/01/2012 - 15h35

Net als AIDS is Hepatitis B een seksueel overdraagbare ziekte. Maar het virus dat voor deze ziekte verantwoordelijk is, is 100 keer besmettelijker dan HIV. Een persoon die besmet is met chronische Hepatitis B en niet wordt behandeld, kan cirrose en l...

Offensief tegen hepatitis C Geüpdatet op 18/05/2004 - 00h00

Op 23 mei heeft de eerste Nationale Dag tegen hepatitis C plaats. Dit initiatief wil het grote publiek en de politici mobiliseren rond een ziekte die vier keer meer doden maakt dan aids.

Meer artikels