PUBLICITÉ

Vaccin tegen aids: het onderzoek vordert

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door Danielle Pickman op 10/09/2002 - 00h00
-A +A

Het aidsvirus verandert voortdurend van vorm, zodat het zeer moeilijk is een vaccin te ontwikkelen. Amerikaanse onderzoekers zijn er nu in geslaagd een techniek te ontwikkelen om antistoffen te produceren die een groot aantal HIV-stammen kunnen herkennen. Een enorme vooruitgang.

PUB

Het grootste probleem bij de ontwikkeling van een vaccin tegen het aids-virus is de grote diversiteit van de HIV-virusstammen. Het virus verandert voortdurend van 'gezicht' en leidt zo de immuunafweer om de tuin.Amerikaanse onderzoekers hebben nu een eiwit ontdekt dat de verschillende stammen gemeen hebben. Ze hebben dan een techniek ontwikkeld om antistoffen te vormen tegen dat gemeenschappelijke eiwit. De methode werd uitgetest bij ratten, waarbij effectief antistoffen tegen een brede waaier van HIV-stammen werden gevormd.Het onderzoek staat uiteraard nog maar in de kinderschoenen, maar betekent toch een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen aids. Hopelijk zal die ontdekking kunnen dienen als model om een vaccin tegen het virus te ontwikkelen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door Danielle Pickman op 10/09/2002 - 00h00 Timothy Fouts et al., Crosslinked HIV-1 envelope-CD4 receptor complexes elicit broadly cross-reactive neutralizing antibodies in rhesus macaques, Proc. Natl. Acad. Sci. USA, 10.1073/pnas.182412199, 21 augustus 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Aids, hiv: een nieuwe, agressievere stam Geüpdatet op 20/02/2015 - 15h42

De meeste ontdekkingen over hiv en aids zijn bemoedigend, maar het virus blijft hoe dan ook een geduchte vijand. In Cuba is nu een nieuwe variant ontdekt die veel agressiever is dan het totnogtoe bekende virus.

Aids beteugelen! Geüpdatet op 02/03/2002 - 00h00

Aids (acquired immuno-deficiency syndrome of verworven immunodeficiëntiesyndroom) wordt veroorzaakt door een infectie met het humane immunodeficiëntievirus (HIV). Vroeger liep de ziekte snel fataal af, maar de behandeling is er aanzienlijk op vooruit...

Meer artikels