PUBLICITÉ

Vaatoperaties, dotteren, stents: hoe redden ze onze aders?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, journaliste santé op 23/09/2013 - 12h14
-A +A

Vaatoperaties - of angioplastiek - zijn veel voorkomende ingrepen, al dan niet in combinatie met het plaatsen van een stent.

Ze voorkomen angina pectoris of dienen als behandeling van een hartinfarct als men er vroeg bij is.

Angioplastiek, stent: 5 vragen en antwoorden om een beter begrip te krijgen van deze rare woorden die echter levens redden!

PUB

Wat is angioplastiek?

Angioplastiek is een operatie waarbij slagaders die door atherosclerose verstopt, vernauwd of minder soepel geworden zijn weer open te maken.

Arteroscleriose is de ophoping van bepaalde stoffen (zoals cholesterol) aan de binnenkant van slagaders. Dat heeft twee gevolgen:
- de slagader werkt minder goed en de organen die erdoor van bloed worden voorzien, raken minder doorbloed.
- er kunnen stukjes van die aanslag loskomen en de slagader verstoppen. Dan volgt een infarct of een CVI.

Bij angioplastiek wordt in de slagaders een ballonnetje ingebracht dat eenmaal in de aangetaste zone opgeblazen wordt zodat de slagader breder wordt. Soms wordt aanvullend ook een stent geplaatst om recidieven te voorkomen.

Wat is een stent?

Een stent is een implantaat dat de diameter van de slagaders na de vaatoperatie in stand moet houden. Het is een cilindervormig buisje van metaal of textiel dat ongeveer 15 mm groot is. Deze cilinder wordt aan de binnenkant van de slagader geplaatst en moet de diameter dus stabiel houden. 

Stents die geneesmiddelen afscheiden
Het grootste probleem met angioplastiek en stents is dat patiënten vaak hervallen. Dat gaat zelfs tot 30% van de gevallen, afhankelijk van de gekozen operatie. Om dat te voorkomen plaatsen artsen tegenwoordig vaak stents die vooraf behandeld zijn met geneesmiddelen. Die komen geleidelijk aan vrij. Op die manier worden afstotingsverschijnselen tegengegaan en verkleint ook het risico op hervallen.

Opgelet:  de meeste studies zijn van mening dat stents die geneesmiddelen afscheiden te duur zijn voor hun beperkte doeltreffendheid. Volgens het laatste rapport van het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg KCE (1) worden ze te vaak voorgeschreven.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, journaliste santé op 23/09/2013 - 12h14

NHS Choices – Coronaary angioplasty ; Cochrane Database of Systematic Reviews 2009, Issue 1. Art. No.: CD004588. DOI: 10.1002/14651858.CD004588.pub3. Cochrane Database of Systematic Reviews 2012, Issue 9. Art. No.: CD000515. DOI: 10.1002/14651858.CD000515.pub4. (1) Drug Eluting Stents en Belgique: Health Technology Assessment. KCE reports 66B, 2007.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Stent of overbrugging? Een koerswijziging... Geüpdatet op 21/06/2005 - 00h00

Sinds de komst van de stent (een metalen gaasje dat ingebracht wordt in de verstopte slagader om ze te openen) is de overbrugging (bypass) verdrongen naar de achtergrond. Zozeer dat deze zware chirurgische techniek vandaag alleen nog toegepast wordt...

Wat is 'breken van een aneurysma'? Gepubliceerd op 08/02/2011 - 13h31

Een aneurysma is een plaatselijke verwijding van een slagader . Meestal gaat het om een uitzetting van de aorta of lichaamsslagader, maar eigenlijk kan een aneurysma zich op eender welke slagader bevinden. Het gevaar met een aneurysma is dat het kan...

Aneurysma van de aorta Geüpdatet op 13/08/2002 - 00h00

Een ruptuur of scheur van een aneurysma van de buikslagader (aorta abdominalis) is zo ernstig (“dodelijk”) dat het aangewezen is dergelijke aneurysmata vroegtijdig op te sporen om "rustig" te kunnen opereren.

Lachen is goed voor de slagaders! Geüpdatet op 28/06/2005 - 00h00

Als we lachen, voelen we ons goed in ons vel en ontspannen. Maar er is meer: het is ondertussen wetenschappelijk bewezen dat lachen ook uitstekend is voor de slagaders. "Lachen is gezond", is dus geen holle frase!

Meer artikels