PUBLICITÉ

Vaak last van sinusitis en verstopte neus? Misschien hebt u wel een sinonasale polypose!

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 03/07/2007 - 00h00
-A +A

Een sinonasale polypose is een ontstekingsziekte van de sinussen die heel vaak niet gediagnosticeerd wordt omdat ze te weinig bekend is en zich vaak uit in erg courante symptomen, zoals een verstopte neus of hoofdpijn. Als u in dat geval bent, moet u misschien overwegen om u te laten onderzoeken zodat u met een geschikte behandeling kunt beginnen.

PUB

Van poliep naar polypose

Polypose is een chronische ontstekingsziekte die de sinussen aantast. Ze is vaak te wijten aan poliepen die zich in het neusslijmvlies ontwikkelen en die de sinussen verstoppen.

Poliepen zijn goedaardige slijmvliestumoren. Ze komen vaak voor op het slijmvlies van de karteldarm, de endeldarm en de baarmoeder, maar ook op het slijmvlies van de sinussen. Als er sprake is van heel veel poliepen spreekt men van een polypose. Bij een sinonasale polypose kunnen de sinussen er op de duur vol van zitten en veroorzaken de poliepen een min of meer zware verstopping van de neus. Mensen die er last van hebben, kampen met chronische sinusitis die steeds weer de kop opsteekt, ze verliezen het reukvermogen, klagen over hoofdpijn, hebben heel vaak een lopende neus en hevige niesbuien. In 25% van de gevallen is de aandoening ook gekoppeld aan astma.
Als de ziekte niet behandeld wordt, blijven de poliepen zich verspreiden en gaan ze alle neusholtes bezetten. Het gevolg is een erg hinderlijke verstopping van de neus en het definitieve verlies van het reukvermogen.

Wanneer moet u naar een KNO-arts?

Iedereen die geregeld bij zijn huisarts langsgaat voor zijn neus (geregeld last van sinusitis, lopende of verstopte neus, enz.) zou in principe een KNO-arts moeten raadplegen voor een klinisch onderzoek van de neus (rhinoscopie). De arts zal u zeker een sinusscan voorschrijven, een onderzoek waarmee de eventuele diagnose van een sinonasale polypose kan worden bevestigd.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 03/07/2007 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Sinusitis: symptomen en behandeling Gepubliceerd op 11/01/2017 - 17h36

Sinusitis is een ontsteking van de sinussen. Dat zijn holten in de schedelbeenderen die aan weerskanten van de neusholtes liggen. Sinusitis komt vrij veel voor. Wat zijn de symptomen en hoe wordt het behandeld?

Meer artikels