PUBLICITÉ

Vaak duizelig, een tollend hoofd: wat doe ik ertegen?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 29/05/2017 - 15h25
-A +A

Verliefdheid die naar het hoofd stijgt, een rekening om van te duizelen, een duizelingwekkende bocht, enz.

Duizeligheid is een bekend, maar soms moeilijk te omschrijven gevoel.
Als duizeligheid te vaak optreedt, kan het een echt ziektebeeld worden.

Wat moet u dan doen?

PUB

Er is duizeligheid en duizeligheid

Definitie van duizeligheid

Duizeligheid omschrijven is niet zo evident, want net zoals pijn, is het een subjectief gevoel. Meestal heeft de patiënt de indruk dat "alles draait", niet alleen hijzelf maar ook alles om hem heen. Vaak heeft hij ook een gevoel van vervreemding tussen hem en zijn omgeving. Een ander vaak voorkomend gevoel bij duizeligheid is misselijkheid en het gevoel te zullen vallen.

Ook voor andere gewaarwordingen wordt soms de term duizeligheid gebruikt, hoewel het dan meer om een soort van versuftheid gaat. De patiënt heeft een licht hoofd, hij voelt zich dronken, het schemert hem voor de ogen, hij voelt zich lichtjes misselijk, enz. Maar het beslissende gevoel van (een vallende en/of draaiende) beweging en van een verstoord evenwicht ontbreekt.

 

Duizeligheid: ga ermee naar de dokter

Een voorbijgaande duizeligheid is niet erg, dat kan iedereen overkomen. Maar als dat gevoel regelmatig terugkeert of aanhoudt, moet u naar de dokter.

Dat kan namelijk wijzen op problemen met het binnenoor:

  • Benigne paroxysmale positieduizeligheid. Dat wordt gekenmerkt door heel hevige aanvallen van duizeligheid die wel niet lang duren.
    In de meeste gevallen wordt geen enkele oorzaak voor dit type van duizeligheid gevonden. Experts denken dat de vorming van een kristal in het vocht in het binnenoor de symptomen mogelijk uitlokken.
  • Een letsel aan of een infectie van het binnenoor.
  • De ziekte van Menière. Hier treden naast duizeligheid ook doofheid en oorsuizen op.

Niet alleen het binnenoor kan duizeligheid veroorzaken.
Ernstige - maar ook lichte - hersenaandoeningen of aandoeningen van het binnenoor kunnen het gevoel eveneens uitlokken. Denk maar aan tumoren, CVA, migraine, enz. Daarom is het belangrijk om naar de dokter te gaan als u vaak last hebt van duizeligheid. Wacht niet tot het "misschien overgaat".

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 31/03/2014 - 11h55 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 29/05/2017 - 15h25

Dr Ulla Duquesne, ORL au CHU Brugmann et à la Clinique des vertiges à Bruxelles.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ