PUBLICITÉ

Uw zonnepaspoort voor de zomer

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 30/06/2016 - 12h36
-A +A

Eindelijk is de zon er! Iedereen wil er natuurlijk van profiteren ... Dat kan, maar niet om het even hoe. Een overzichtje van hoe u optimaal en zonder risico kunt zonnen.

PUB

Zonnen: de basisregels

Iedereen kent ze wel, en toch worden ze niet altijd toegepast. We zetten de belangrijkste regels voor zonnekloppers nog even op een rijtje.

Zonnen als de zon op zijn hoogst staat, is gevaarlijker. Blijf dus tussen 11u en 15u in de schaduw! Vergeet u vooral niet te beschermen tegen de zon. Er bestaat tegenwoordig een breed gamma aan zonnecrèmes, maar ze beschermen maar tijdelijk. Smeer u dus om de twee uur in. Als u aan sport doet of in het water gaat, moet dat vaker. Als u kleine kinderen hebt, denk er dan aan dat de zon heel gevaarlijk is voor hen. Kinderen onder een jaar horen eigenlijk niet thuis op het strand! Kinderen van boven een jaar kunnen wel al op het strand, maar voorzie dan een hoedje, een T-shirt en een parasol.

Hoe beschermt u zich het best tegen zonnestraling?

Er zijn verschillende criteria waarmee u rekening moet houden bij de keuze van een zonnecrème. Het eerste is uw type huid:

  • Extreem gevoelig: zeer bleke huid, blond of rood haar, veel sproeten.
  • Gevoelig: Lichte huid, blond tot licht- of kastanjebruin haar, hier en daar wat sproeten.
  • Matig gevoelig: Lichte huid die makkelijk bruint, donkerblond tot bruin haar, weinig sproeten
  • Vrij goed bestand: Vrij donkere huid, bruin tot zwart haar, zelden zonnebrand en wordt heel makkelijk bruin.

Maar dat is niet alles! Hou zeker ook de intensiteit van de zonnestraling in de gaten op de plek waar u bent. Extreme blootstelling: in de tropen, maar ook op grote hoogte, op het water of op gletsjers. Belangrijke blootstelling: op het strand of bij langdurige buitenactiviteiten. Matige blootstelling: in de vroege voormiddag, de late namiddag of bij betrokken hemel.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 28/06/2010 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 30/06/2016 - 12h36

veiligindezon.be

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De gevaren van de zon Gepubliceerd op 30/06/2017 - 14h41

De zon doet deugd, op voorwaarde dat u zonnesteken vermijdt, zodat uw huid niet vroegtijdig veroudert en u geen huidkanker krijgt. Met andere woorden: overdaad schaadt. Vandaar enkele gedragsregels.

Uw bruine kleurtje kwijt? Het moment voor een laser-epilatie! Geüpdatet op 07/11/2011 - 15h27

Bij laserepilatie wordt een lichtstraal via de melanine in de haartjes naar de haarzakjes geleid die dan vernietigd worden. Maar melanine is ook het pigment dat onze huid kleurt na het zonnen. Daarom mag laserepilatie niet worden toegepast op een geb...

Blootstelling aan de zon: een goed voorbereide huid Gepubliceerd op 12/05/2017 - 10h15

De zon mag dan wel uitstekend zijn voor onze gemoedsgesteldheid, ze is niet altijd even liefdevol voor onze huid. Om deze voor te bereiden op een slimme blootstelling aan de zon, geven we u twee tips: pas uw voedingsgewoonten aan en... verwen uzelf!

Tips voor een perfect gebruinde huid Gepubliceerd op 03/07/2016 - 22h24

Geleidelijkheid is het geheim en de eerste voorwaarde voor een mooi gebruinde huid . Daarna komen de keuze van het uur, een goede bescherming en voldoende hydratatie. Ook uw voeding kan helpen om uw huid een mooi kleurtje te geven. Als u mooi en geli...

Meer artikels