PUBLICITÉ

Uw voeten zeggen veel over uw gezondheid!

Gepubliceerd door Frédérique Lebel, journaliste santé op 27/04/2017 - 09h54
-A +A

Wist u dat uw voeten kunnen wijzen op gezondheidsproblemen, ook al bent u zich daar niet altijd van bewust? Inspecteer ze dan ook grondig van tijd tot tijd. En raadpleeg uw arts als u iets opmerkt dat niet klopt.

PUB

Onze voeten: we lopen, rennen en zwemmen ermee, en ze houden ons voortdurend in evenwicht. Bovendien vertellen ze ons veel over onze gezondheid. Ze bevatten samen maar liefst een kwart van onze beenderen, en elke voet telt 33 gewrichten, 100 pezen, spieren, ligamenten en ontelbare zenuwen en bloedvaten. Gewapend met die 72.000 zenuwuiteinden (voor elke voet) is het normaal dat ze allerlei boodschappen doorsturen. Merkt u dus iets abnormaals op aan uw voethuid of tenen, of een vreemde geur, sla dan niet in paniek, maar maak een afspraak met een podoloog of met uw arts. Die zal u ofwel geruststellen ofwel een behandeling opstarten voor een probleem dat u misschien helemaal niet had opgemerkt.

Last van pijnlijke voeten?

Dat is normaal als u 10 km gewandeld hebt in de stad met hakken van 8 cm (te mijden!), of na een lange trektocht met grote niveauverschillen. Maar het is niét normaal als u goed schoeisel draagt en redelijke afstanden aflegt (= 10.000 stappen per dag). Die pijn kan het gevolg zijn van minifracturen of wijzen op botmassaverlies, een verschijnsel dat vooral optreedt na de menopauze. Die dunne scheurtjes vallen niet altijd op en zijn alleen zichtbaar op röntgenfoto’s, zodra er botverdikking optreedt. In dat geval dreigt de pijn u te beletten om voldoende te stappen en tot gewichtstoename te leiden, want hoe minder u te voet aflegt, hoe groter het spiermassaverlies.

  • Wat u moet doen: uw arts raadplegen. Die zal u een radiografie (of scintigrafie) voorschrijven, om de oorzaak van de pijn te achterhalen.
  • Waar u op moet letten: de toestand van uw schoeisel. Zelfs schoenen van prima kwaliteit gaan niet eeuwig mee. Platgelopen schoenen bieden minder ondersteuning voor de voet en kunnen hielpijn en teenblaren veroorzaken.

Haarloze tenen

Teenbeharing komt veel vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, en vooral op de grote teen. Als de haartjes uitvallen, wijst dat op een slechte bloedsomloop. De slagaders voorzien dan immers vooral de vitale organen (hart, hersenen, longen…) van bloed, ten nadele van de uiterste ledematen. Haaruitval kan ook een symptoom zijn van diabetes.

Bolle teennagels, als horlogeglazen

Soms zijn de teenuiteinden zo gezwollen dat de nagels vervormd raken. De laatste kootjes verdikken en verbreden, en de nagels worden bol, beginnen te glimmen en krullen over de huid. Hippocrates merkte dit verschijnsel al 2.500 jaar geleden op. Hippocratisme (ook trommelstoktenen of “clubbing” genoemd) wordt veroorzaakt door een slechte bloeddoorstroming van de nagels. Het is pijnloos, niet bepaald esthetisch en vaak ook erfelijk, en kan wijzen op een hart- of longaandoening. Maar geen paniek: het is niet per se een symptoom van een ernstige ziekte.

Als uw nagels geel worden en slecht ruiken

Aanvankelijk lijkt alles normaal, maar geleidelijk verkleuren uw nagels geel, worden ze pijnlijk en verspreiden ze een onaangename geur. In een laatste fase worden ze zwart. Het gaat hier om onychomycose (schimmelnagel), een schimmelinfectie die meestal veroorzaakt wordt door dermatofyten of gisten genre candida. Deze infectie heeft het vooral gemunt op de nagel van de grote teen. Onychomycose wijst vaak op diabetes of circulatiestoornissen. Opgelet: mycose is besmettelijk. Ze kan alleen al via contact de handnagels of de nagels van iemand uit uw naaste omgeving aantasten (door gebruik van hetzelfde linnen bijvoorbeeld).

De ziekte van Reynaud

In 1862 beschreef dokter Maurice Reynaud als eerste de symptomen van deze ziekte: een chronische bloedsomloopstoornis die vooral veroorzaakt wordt door koude en soms ook door emotionele stress. De vinger- en teentoppen (behalve de duim en de grote teen) worden eerst wit, dan lichtjes blauw en vervolgens rood. Daarnaast voelen de tenen stijf en koud aan, alvorens hun kleur weer normaal wordt. Ook al is dat geen prettig gevoel, toch lopen bloedvaten en weefsels geen schade op. Veel zeldzamer is het syndroom van Reynaud, dat het gevolg kan zijn van ziekten die de bloedvaten treffen, zoals sclerodermie.

Een pijnlijke, rode en gezwollen grote teen

Jicht, ook wel “koningsziekte” genoemd, komt niet alleen voor bij grote eters en zware drinkers. Het gaat om een soort artritis, een gewrichtsontsteking die het gevolg is van te veel urinezuur in het bloed (hyperuricemie). Het gewricht van de grote teen wordt daarbij vaak het eerst getroffen. Er zetten zich uraatkristallen af die pijn, rode uitslag en zwelling veroorzaken. Jicht is niet alleen te wijten aan culinaire overdaad, maar kan ook een nevenverschijnsel zijn van nierfunctiestoornissen, zwaarlijvigheid (obesitas), te hoge bloeddruk (arteriële hypertensie) en gebruik van sommige geneesmiddelen. U aanraden om een arts te raadplegen, is overbodig, want door de pijn zult u daar ongetwijfeld niet lang mee wachten…

Gepubliceerd door Frédérique Lebel, journaliste santé op 27/04/2017 - 09h54
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Jicht terug van weggeweest Geüpdatet op 05/09/2011 - 11h39

Een halve eeuw geleden was jicht een eerder zeldzaam geworden ziekte. Vandaag hebben weer almaar meer Europeanen te kampen met jichtaanvallen . Hoe wordt deze reumatische ziekte opgespoord en behandeld en zijn recidieven te voorkomen?

Ik heb jeuk tussen mijn tenen Gepubliceerd op 22/04/2016 - 10h16

Kriebelt en jeukt het tussen uw tenen? Misschien hebt u wel last van schimmel. Hoe behandelt u ongewenste schimmels en vooral: hoe voorkomt u ze. We verklappen u onze keukengeheimen!

Meer artikels