PUBLICITÉ

Uw pup opvoeden: hoe leert u hem alleen te blijven?

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 13/06/2006 - 00h00
-A +A

Als u een pup in huis haalt, zal hij zich snel aan u hechten en zult u in zijn ogen de geruststellende en kalmerende rol overnemen die zijn mama speelde voor hij in zijn nieuwe gezin terechtkwam. Deze bijzondere band is het begin van een mooi avontuur met uw vriend, maar er moeten grenzen worden gesteld: uw pup moet in staat zijn op een serene manier alleen te blijven!

PUB

Alleen blijven of het leerproces van onafhankelijkheid

Sommige volwassen honden hebben last van angstaanvallen als ze alleen moeten blijven. Bij uw terugkomst kan uw huis er dan als een echt slagveld uitzien: stukgeknaagde meubelen, bevuilde tapijten en vloeren, om nog te zwijgen van de tot wanhoop gedreven buren door het onophoudelijke geblaf van uw eenzame vriend.
Daarom is het als u een nieuwe pup koopt, belangrijk hem de kans te bieden om rustig en geleidelijk te leren om alleen te blijven, want het is een situatie waar hij aan moet wennen.

Wanneer u hem rond de leeftijd van 10 tot 12 weken adopteert, laat hij namelijk zijn mama en broertjes en zusjes achter. Hij heeft dan wat tijd nodig om zich aan te passen voor hij rustig alleen kan blijven. Uw opdracht is uw nieuwe pup aan te leren om alleen te blijven wanneer u weg gaat en alleen te gaan slapen. Meestal kan een pup dit isolement vanaf de leeftijd van 5 maanden goed aanvaarden.

Opvoedingstips voor een zachte overgang naar zelfstandigheid

Om met uw pup een evenwichtige relatie op te bouwen, is het nuttig enkele opvoedingsregels te kennen. U bent namelijk de persoon die moet beslissen op welke momenten er wordt gespeeld. Daarom moet u hem negeren als hij bij u komt om te spelen, maar hem later zelf gaan halen. Van bij het begin moet u hem een nachtmandje geven en hem gewend maken om alleen te slapen. Door hem in uw kamer te laten slapen, leert u hem een slechte gewoonte aan die hij achteraf moeilijk zal kunnen afleren.

Bovendien moet u als u van plan bent om weg te gaan uw pup een half uur voor uw vertrek negeren. Dit maakt de scheiding minder abrupt. Als hij nog jonger dan 5 maanden is, kunt u hem een door u gedragen kledingstuk geven: uw geur zal hem geruststellen. Bij uw thuiskomst mag u geen aandacht besteden aan het welkomstfeest dat hij voor u heeft georganiseerd. Negeer hem tot hij rustig is en houd u daarna op een normale manier met hem bezig.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 13/06/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Geef uw nieuwe pup een warm onthaal! Geüpdatet op 10/04/2007 - 00h00

Denkt u eraan een hondje in huis te nemen? Zijn aankomst bij u thuis, het afscheid van zijn moeder, zijn broers en zussen en het moeten wennen aan een nieuwe omgeving zorgen vaak voor behoorlijk wat stress . Probeer die stress tot een minimum beperke...

Scheidingsangst bij honden Geüpdatet op 19/10/2004 - 00h00

Uw hond is braaf en rustig als hij bij u is. Maar als u weg gaat, treft u bij uw terugkomst een ravage aan: verscheurde zetels, urine en uitwerpselen op de vloer en afgematte buren wegens lawaaioverlast. Zo kan het niet verder!

Hoe slagen in de opvoeding van uw jonge hond? Geüpdatet op 11/09/2007 - 00h00

Indien u zich wil verzekeren van een aangename verstandhouding tussen u en uw hond, mag u niet aarzelen hem een aantal basisregels aan te leren zodra hij het huis van zijn nieuwe familie betreedt.

Meer artikels