Elk jaar, bij het begin van het nieuwe schooljaar, willen heel wat kinderen niet terug naar de klas. Waarom niet? Didier Pleux, klinisch psycholoog, geeft tekst en uitleg.

De redenen van die weigering analyseren
Kinderen kunnen verschillende redenen hebben om niet meer naar school te willen. U helpt uw kind door te proberen die redenen te begrijpen. Misschien is het bang of kampt het met een gebrek aan zelfrespect? Aan de ouders om het gerust te stellen en het zijn zelfvertrouwen terug te geven. Schoolmoeheid zou echter in heel wat gevallen het gevolg zijn van "frustratie-intolerantie": als de school de enige plaats is waar het kind dwang voelt, wijst het die school compleet af. In dat geval is het nutteloos om allerlei drogredenen te gaan zoeken. "Ik krijg vaak kinderen op consult die zogezegd hoogbegaafd zijn", aldus Didier Pleux. "In negen op de tien gevallen gaat het echter gewoon om kinderen die niet van school houden omdat het de enige plaats is waar ze zich aan regels moeten houden. Vaak gaat het om kinderen die alleen maar al spelend willen leren." Dikwijls moeten ouders hun opvoedingsmethode in vraag stellen om het probleem te verhelpen
Het kind begeleiden en regels opleggen
Het valt niet mee om ineens strenge ouders te worden na jarenlang zowat alles te hebben toegelaten. De veranderingen moeten met mondjesmaat worden doorgevoerd. "Ouders moeten hun kind duidelijk maken dat iets niet zomaar moet, maar dat er altijd een reden achter zit", vervolgt Didier Pleux. "Zakgeld geven aan een kind dat gemiddeld 5 op 10 haalt, is niet bepaald de beste manier om het te stimuleren. Uiteraard zijn er bepaalde grenzen die niet overschreden mogen worden. Zo werkt een straf in de zin van "Je krijgt niets met kerst" niet, want die straf is te zwaar en onaangepast." Verder moeten ouders enkele huisregels invoeren om te vermijden dat het kind de school stigmatiseert. Het kind de vaatwasmachine laten legen bijvoorbeeld, een kleine inspanning die u gerust mag vragen van uw kind!