Een kind groenten en fruit leren eten, is in de meeste gezinnen een echte kruisweg!
De verleiding is dan groot om te snel op te geven, zonder dat u uw kinderen echt geleerd hebt om te 'proeven'.
Geef u vooral niet gewonnen!

Groenten : smaak kan men leren
Sommige ouders hebben het geluk dat hun kinderen alles eten, maar dat is niet altijd het geval. En als er voor het minste beetje broccoli gediscussieerd moet worden om het naar binnen te krijgen, verandert de tafel al snel in een strijdtoneel. Volgens dr. Thierry Gibault (Hôtel Dieu, Parijs) is een zachte en speelse aanpak de beste.
Uw kind een klein beetje laten proeven is veel doeltreffender dan het te dwingen om een grote portie naar binnen te werken!
Minstens tien keer
Smaakvoorkeuren bepalen bij kinderen grotendeels wat ze op hun bord willen, aldus de voedingsspecialist, terwijl aversie de grootste hinderpaal is om groenten te leren eten.
Het valt niet mee om een kind - of erger nog: een tiener - te overtuigen om meer groenten en fruit te eten. Dat de meeste promotiecampagnes, hoe groots ze ook opgezet zijn, weinig uithalen, is daarvan een treffend voorbeeld. Dergelijke campagnes spitsen zich meestal toe op de cognitieve en praktische aspecten, maar zelden op genotsfactoren (groenten en fruit zijn lekker!).
Het is echter net door in te spelen op de voorkeuren van kinderen dat je de beste resultaten kunt behalen en aversie kunt ombuigen in voorkeur, door ze herhaaldelijk te laten proeven. Kortom, het komt erop aan om vol te houden.
Wetenschappers en psychologen hebben berekend dat kinderen ongeveer tien keer (niet te ver uit elkaar liggende momenten) een niet-vertrouwde groente op hun bord moeten krijgen vóór ze die leren te appreciëren.
Bron: Equation Nutrition, p.5. Mei 2004