PUBLICITÉ

Uw kind weigert groenten te eten?

Geüpdatet door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 26/11/2013 - 12h19
-A +A

Een kind groenten en fruit leren eten, is in de meeste gezinnen een echte kruisweg!

De verleiding is dan groot om te snel op te geven, zonder dat u uw kinderen echt geleerd hebt om te 'proeven'.

Geef u vooral niet gewonnen!

PUB

Groenten : smaak kan men leren

Sommige ouders hebben het geluk dat hun kinderen alles eten, maar dat is niet altijd het geval. En als er voor het minste beetje broccoli gediscussieerd moet worden om het naar binnen te krijgen, verandert de tafel al snel in een strijdtoneel. Volgens dr. Thierry Gibault (Hôtel Dieu, Parijs) is een zachte en speelse aanpak de beste.

Uw kind een klein beetje laten proeven is veel doeltreffender dan het te dwingen om een grote portie naar binnen te werken!

Minstens tien keer

Smaakvoorkeuren bepalen bij kinderen grotendeels wat ze op hun bord willen, aldus de voedingsspecialist, terwijl aversie de grootste hinderpaal is om groenten te leren eten.

Het valt niet mee om een kind - of erger nog: een tiener - te overtuigen om meer groenten en fruit te eten. Dat de meeste promotiecampagnes, hoe groots ze ook opgezet zijn, weinig uithalen, is daarvan een treffend voorbeeld. Dergelijke campagnes spitsen zich meestal toe op de cognitieve en praktische aspecten, maar zelden op genotsfactoren (groenten en fruit zijn lekker!).

Het is echter net door in te spelen op de voorkeuren van kinderen dat je de beste resultaten kunt behalen en aversie kunt ombuigen in voorkeur, door ze herhaaldelijk te laten proeven. Kortom, het komt erop aan om vol te houden.

Wetenschappers en psychologen hebben berekend dat kinderen ongeveer tien keer (niet te ver uit elkaar liggende momenten) een niet-vertrouwde groente op hun bord moeten krijgen vóór ze die leren te appreciëren.

Initialement publié par Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige le 15/06/2004 - 00h00 et mis à jour par Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige le 26/11/2013 - 12h19

Bron: Equation Nutrition, p.5. Mei 2004

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Trucjes om uw kind fruit en groenten te laten eten Gepubliceerd op 21/02/2011 - 09h38

Kinderen halen vaak kun neus op als ze fruit voorgeschoteld krijgen en nog meer als het groenten zijn. Hieronder vindt u enkele tips en trucjes om ze meer te laten profiteren van deze op en top gezonde producten en dat zonder dat ze er erg in hebben.

Meer artikels