PUBLICITÉ

Uw kind gaat naar de lagere school

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/09/2002 - 00h00
-A +A

Het eerste schooljaar is een cruciale stap voor uw kind. Het is nu geen kleuter meer; het wordt groot, en daarvoor gaat het eerst leren lezen! Maar het zal ook te maken krijgen met nieuwe vriendjes, meer wedijver en een nieuwe leerkracht.

PUB

Te controleren punten

Probeer mogelijke problemen voor te zijn:

  • Ziet het kind goed?
  • Hoort het goed?
  • Slaapt het voldoende?
  • Heeft het kind persoonlijke problemen?

Geen streng verhoor, maar observeren en luisteren. Vergeet niet dat een kind alles ter harte neemt en zich snel overmand voelt door de problemen. Spreek wat met het kind als het van school komt: de vriendjes die zeer belangrijk worden, de school, enz. Maar probeer niet de leerkracht te vervangen. U blijft de ouder die het kind nodig heeft: geruststellend en beschermend!

U kind is geen

Het kind zal thuis nog graag met Playmobil spelen, maar zal ook in contact komen met oudere kinderen en nieuwe interesses kweken: vluchtige liefdesavontuurtjes, rivaliteit, soms een zekere vorm van geweld (“hij heeft me op de speelplaats geslagen!”).Wimpel het kind niet af, ook al lijken zijn “problemen” u onbeduidend. Voor hem zijn ze belangrijk! Dedramatiseer mislukkingen op schoolniveau die er geen zijn, zoals bijv. minder punten krijgen dan een vriendje.

Uw blik is zo belangrijk dat het kind kan gaan liegen om u een goed beeld voor te houden.Vergeet nooit dat het voor u is dat het kind op school werkt... en dat het dankzij u is dat het kind zelfstandig leert worden.
Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/09/2002 - 00h00
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels