Uw huis opknappen zonder luchtvervuiling, het kan!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 31/08/2009 - 00h00
-A +A

Misschien hebt u zin om uw muren een nieuw laagje verf te geven. Let er dan wel op dat u geen vervuiling in huis veroorzaakt en besteed de nodige aandacht aan de keuze van uw verf... Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor vernis om hout te behandelen en voor lijm.

PUB

Vervuilende producten in huis: verf, lijm, vernis en andere...


Het probleem met verf, lijm en vernis is dat deze producten glycolether en andere oplosmiddelen bevatten die toxische stoffen vrijgeven. Formaldehyde bijvoorbeeld, een van de vele vluchtige organische stoffen (VOS), zit in heel wat houtvezelplaten, in isolatieschuim, in lijmen en in vernis en geeft nog 10 tot 15 jaar na het plaatsen toxische gassen af! Een ander voorbeeld is pantachloorfenol. Deze fungicide wordt gebruikt tegen schimmel en zit in veel producten om hout te behandelen. Ook dat zorgt nog jaren na het gebruik voor toxische uitwasemingen.
Vandaar dat vernis, lijmen en verf, maar evengoed meubels, nog lang nadat ze gedroogd zijn irriterende stoffen afscheiden. Op termijn kan iemand zo gezondheidsschade oplopen en zelfs allergieën ontwikkelen.

Wat zijn de alternatieven om te klussen zonder te vervuilen?


Kies indien mogelijk verf op basis van water in plaats van olieverf. Dit laatste type bevat namelijk meer VOS.
Kies bij voorkeur verf met een Europees ecolabel. Ze bevatten minder toxische stoffen en vooral minder VOS.
Nog beter is om natuurlijke verf en natuurlijk vernis te gebruiken. Deze producten - ze zijn gemaakt op basis van eiwitten, plantaardige of synthetische hars, kalk, klei - en de minerale verven bevatten helemaal geen VOS en veroorzaken dus geen allergieën. Ze bevatten oliehoudende grondstoffen (vlas, soja, zonnebloem), maar die krijgt u eruit met wasbenzine. Deze verfsoorten zijn normaal wel wit. U moet er dus zelf nog natuurlijke kleurpigmenten aan toevoegen (aardpigmenten, okers; metaalzoutoxides). Ze dekken heel goed en zijn duurzaam, maar ze moeten wel lang drogen.
Voor lijmen kiest u beter plantaardige lijm op basis van latex. Ook die bevatten geen oplosmiddelen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 31/08/2009 - 00h00 "300 conseils pleine forme", uitgeverij Hachette Pratique.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Vervuilde lucht in huis? Planten kunnen helpen! Geüpdatet op 17/05/2010 - 00h00

De lucht die we inademen raakt almaar meer vervuild . Erger nog, de vervuiling binnen in huis is nu al slechter dan buiten. We brengen nochtans het grootste deel van onze tijd binnen vier muren door, thuis of op het werk! Maar er is goed nieuws, want...

Is nagellak ongezond? Gepubliceerd op 04/05/2017 - 14h33

Karmijnrood, felroze, oranje of zelfs blauw, groen en zwart … Nagellak is er tegenwoordig in alle mogelijke kleuren. Veel vrouwen houden van nagellak, maar het product bevat toxische stoffen . Dat blijkt uit een recent rapport van de Europese Commiss...

Meer artikels