PUBLICITÉ

Uw hond of uw kat is dood: het einde van een vriendschapsband

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 23/08/2005 - 00h00
-A +A

Zelfs bij de aanschaf van een heel jong dier moeten we er rekening mee houden dat de levensverwachting van honden en katten veel lager ligt dan de onze en dat we er ooit afscheid van zullen moeten nemen.

PUB

Een pijnlijke gebeurtenis

Na alle mooie momenten die men met zijn hond of kat heeft beleefd, is het moeilijk om er afscheid van te nemen. Toch is het een situatie waar de meesten van ons mee geconfronteerd worden, want honden hebben een gemiddelde levensverwachting van 10 tot 17 jaar, terwijl katten 16 tot 20 jaar aan onze zijde kunnen blijven. Bovendien is het dagelijks leven bezaaid met hindernissen die het leven van uw dier kunnen beïnvloeden, op welke leeftijd dan ook. Het is heel pijnlijk en moeilijk aanvaardbaar als men geconfronteerd wordt met de dood van een huisdier, maar het is ook een erg zware beslissing om zijn lijden stop te zetten door euthanasie toe te passen.

De beslissing om euthanasie toe te passen

Een dierenarts vragen om zijn huisdier te euthanaseren, is geen gemakkelijke beslissing. Jammer genoeg is het soms het enige wat men zijn kleine metgezel nog kan bieden als hij een ongeneeslijke ziekte heeft waardoor hij ondraaglijke pijn lijdt. Bij honden en katten kan het lijden zich op tal van manieren uiten: anorexia, onverschilligheid ten opzichte van de omgeving, moeite om zich te verplaatsen of zelfs volledige immobiliteit, op zoek naar schuilplaatsen om zich te isoleren of geklaag en geween: het zijn allemaal veelzeggende tekenen. Met de hulp en het advies van uw dierenarts kunt u eventueel beslissen uw vriend uit zijn lijden te verlossen, als laatste blijk van vriendschap voor uw dier. Als ze door uw dierenarts wordt uitgevoerd, is euthanasie absoluut pijnloos. Er wordt een geneesmiddel ingespoten dat het dier onmiddellijk verdooft, waarna de dood snel intreedt. Deze injectie gebeurt langs intraveneuze weg of, bij kleinere dieren, in het hart, na algemene verdoving.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 23/08/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels