PUBLICITÉ

Uw handen kunnen levens redden!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/10/2013 - 10h11
-A +A

Iedereen heeft al wel eens een hartmassage gezien. Maar meestal is dat op de televisie of in de bioscoop.

Vorige week werden we er op de "restart a heart day" (letterlijk: herstart het hart-dag) nog maar eens aan herinnerd dat hartaanvallen of - stilstanden niet alleen in films voorkomen.

PUB

We kunnen allemaal levens redden

Als iemand een hartstilstand krijgt, telt elke seconde.

Momenteel overleeft minder dan één op de tien mensen een hartstilstand, maar bij een onmiddellijke reanimatie verdubbelen of verdrievoudigen de overlevingskansen. In de landen waar het grote publiek het best is opgeleid voor de reanimatie heeft het slachtoffer van een hartstilstand tot 40% overlevingskansen, aldus de Europese Reanimatieraad.

Er zijn nu ook almaar meer defibrillators beschikbaar in openbare gebouwen of ruimtes. Ze kunnen een hart dat is stilgevallen weer op gang krijgen en zijn heel doeltreffend, op voorwaarde natuurlijk dat ze gebruikt worden!

Daarom werd vorige week een grote campagne gelanceerd die de reanimatie beter bekend moet maken bij het grote publiek.#E#

Reanimatie na een hartstilstand: vier grote stappen!

Iemand die een hartstilstand krijgt proberen te reanimeren is niet echt moeilijk als u weet wat u moet doen.

  • Eerste stap: de hulpdiensten verwittigen. Bel naar het nummer 112 zo gauw u het slachtoffer onwel ziet worden, maar controleer eerst of hij bij bewustzijn is of ademt. Roep daarna de hulp in van iemand in de buurt. Als iemand u helpt, vraag hem dan om een automatische defibrillator te halen als er een in de buurt is.
  • Tweede stap: de hartmassage zelf. Leg uw ene hand centraal op het borstbeen en plaats de muis van uw andere hand op de handrug van de eerste en spreid daarbij de vingers. Duw de borst in op het ritme van « Stayin’ Alive » van de BeeGees. Dat is het ritme van 100 kompressies per minuut, en dat is het meest doeltreffend voor een hartmassage. Als u lessen in reanimatie hebt gevolgd, kunt u ook mond-op-mondbeademing doen en zo het slachtoffer van zuurstof voorzien. Maar de hartmassage op zich is al heel waardevol!
  • Derde stap: het toedienen van de schok als u een defibrillator hebt kunnen bemachtigen. De instructies staan vermeld op het toestel.

In het andere geval gaat u door met de hartmassage tot de hulpdiensten er zijn. U doet al alles wat u kunt om het slachtoffer te helpen.

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/10/2013 - 10h11
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
EHBO: geen mondbeademing meer! Geüpdatet op 10/04/2007 - 00h00

De mond-op-mondbeademing die steevast aangeleerd wordt bij EHBO-cursussen, mag niét uitgevoerd worden bij mensen met een hartstilstand . De hulpverlener moet alleen een hartmassage toepassen omdat mond-op-mondbeademing geen enkel nut heeft en alleen...

Een leven redden vergt moed! Gepubliceerd op 18/05/2017 - 17h02

Een leven redden is niet iedereen gegeven. Toch ligt het in bijna ieders bereik. Dat is toch de les die de Belgische Cardiologische Liga wil verspreiden. Om iedereen aan te sporen levens reddende handelingen te stellen, heeft de Liga verschillende du...

Meer artikels