PUBLICITÉ

Uw dochter wil actrice of zangeres worden. Hoe reageert u?

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 24/02/2004 - 00h00
-A +A

Kinderen en tieners hebben zo hun dromen. Ze kunnen in die droomwereld blijven steken en de glamour- en glitterwereld die de media hun voorhouden, als dé realiteit beschouwen. Als ouders en als volwassenen weten we echter dat er heel wat illusies verkocht worden die steevast op… desillusies uitdraaien. Wat is in zulke gevallen de beste reactie?

PUB

Praten is hoe dan ook essentieel. Als u de dromen van uw kind hooghartig afwijst en boudweg stelt dat al die artistieke beroepen waardeloos zijn en het een dwaas idee is, zult u de communicatie met uw kind, die sowieso al niet makkelijk is in die periode, danig verstoren, en dat zou jammer zijn. Luisteren is o zo belangrijk, bij alle communicatie met uw kind. Luisteren betekent niet alleen zwijgen, maar ook proberen te begrijpen. Vraag uw kind: "Wat trekt er je in dat beroep zo aan? Het creatieve aspect, de scène, het geld? De muziek? De schijnbare vrijheid? De kick van het succes? Of iets anders?" Op die manier kunt u de verlangens en dromen van uw kind proberen te begrijpen en het helpen om zichzelf beter te leren kennen. U zult misschien stomverbaasd staan van de antwoorden die u te horen krijgt!

Op die manier kunt u het aanmoedigen om zijn diepste verlangens te verwezenlijken. Heeft het een passie voor muziek, dan kunt u het helpen in zijn zoektocht naar informatie over alle bestaande mogelijkheden en muzikale beroepen. Wat te zien is op tv en in de media, is echter slechts het topje van de ijsberg. U kunt samen met uw kind zijn horizon verruimen. Dat maakt deel uit van uw ouderrol.

Vervolgens komt het er gewoon op aan hem of haar de goede richting uit te sturen. Die van de muziek bijvoorbeeld. Daarbij kunt u uw kind uitleggen dat succes maar voor weinigen weggelegd is en het daarom altijd ook andere mogelijkheden moet openhouden. Heel wat kunstzinnige kinderen doen het prima op school als hun ouders hun één enkele voorwaarde opleggen: je mag je dromen verwezenlijken als je je inzet op school. Lees: als je met je voeten op de grond blijft.

Meteen ook de gelegenheid om duidelijk te maken dat televisie niet de realiteit is. Ze spiegelt ons telkens weer snel en makkelijk succes voor, waardoor we meteen aan het dromen gaan. In het echte leven kun je echter alleen slagen in een - al dan niet artistiek - beroep als je werkt, of meer nog: hard werkt!

Het is essentieel om je realiteitszin niet te verliezen! Zelfs een artiest tekent contracten, belegt zijn geld en berekent zijn pensioen. Vandaar dat hij voldoende gewapend moet zijn om te slagen in zijn opzet! Tussen twee contracten door moet hij wel eens iets doen louter om aan de kost te komen. Geen probleem, als het maar boeiend werk is dat voldoende opbrengt, en dat is nu eenmaal makkelijker als hij een diploma op zak heeft!

Ouders kunnen ook benadrukken dat Engels vandaag een absolute must is om je potentieel uit te breiden, zeker voor wie acteur of zanger wil worden.

Tot slot nog dit: net als in alle domeinen waaraan kinderen hun hart hebben verpand, is het ook de taak van de volwassenen in hun omgeving om hen te begrijpen en te steunen, maar ook een veilig kader te bieden. Ze moeten met andere woorden de rol van wijzen vervullen!

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 24/02/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Een luiervrije baby, het kan! Geüpdatet op 09/05/2011 - 16h33

De voorbije jaren kennen fenomenen als borstvoeding op verzoek en huid-op-huidcontact almaar meer succes. Het zijn voorbeelden van de groeiende trend om terug te keren naar een natuurlijk moederschap, een moederschap dat dicht bij het kind staat en v...

Gehoorzaamheid: drie tips voor ouders met kinderen Geüpdatet op 29/09/2009 - 00h00

Een kind moet gehoorzamen , maar zich niet onderwerpen. Dat is een cruciaal punt in de opvoeding van kinderen. Alleen is het voor ouders niet altijd gemakkelijk om kinderen te doen gehoorzamen . Met deze drie kneepjes kunt u ze in dat leerproces help...

De zomerfestivals... vanuit uw gezondheid bekeken! Gepubliceerd op 25/06/2012 - 12h47

Festivals zijn voor muziekliefhebbers zowat het leukste wat er bestaat tijdens de zomermaanden . Maar te midden van een twijfelachtige hygiëne , overdreven lawaai, slaaptekort en onevenwichtige voeding, wordt de gezondheid vaak vergeten... Gaan uw ti...

Meer artikels