PUBLICITÉ

UV-stralen kunnen de ogen schaden!

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 14/08/2007 - 00h00
-A +A

Ogen zijn heel gevoelig in het algemeen en voor ultraviolet stralen van de zon in het bijzonder. De zon is vermoeiend voor de ogen en kan zelfs onherstelbare schade aanrichten aan het oogweefsel. Onbeschermde blootstelling aan UV-stralen kan irritatie veroorzaken, maar ook ontstekingen van het hoornvlies en vroegtijdige vertroebeling van de ooglens.

PUB

Ogen zijn fragiel

Blootstelling aan intense UV-stralen zonder doeltreffende bescherming kan de ogen beschadigen. Net als de huid reageren ook de ogen op de agressie van het felle licht. De oogcellen gaan zich vernieuwen, maar de herstelcapaciteit van de ogen is beperkt.
De UV-stralen kunnen dan ook schade aanrichten aan de fragiele ogen:

  • Zonnebrand ter hoogte van de oogleden kan op termijn leiden tot het optreden van huidkanker.
  • Het slijmvlies aan de binnenkant van de oogleden en het slijmvlies dat het oogwit bedekt kan ontstoken geraken.
  • Na een blootstelling aan de zon van een à twee uur zonder oogbescherming kan zwelling van het hoornvlies veroorzaken wat op zijn beurt tot keratitis kan leiden.
  • De UV-stralen kunnen de ogen zodanig aantasten dat de ooglens dikker wordt en cataract vijf a tien jaar vroeger optreedt. Het is overigens niet uitgesloten dat het toenemend aantal gevallen van de leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LGMD) de belangrijkste oorzaak van (gedeeltelijke) blindheid na de leeftijd van vijftig jaar, toe te schrijven is aan een steeds intensere blootstelling aan UV-stralen.

De kracht van UV-stralen

De sterkte van de UV-stralen wordt bepaald door een aantal verschillende factoren. In de zomer is de hoeveelheid licht veel groter en op de middag staat de zon vertikaal op het aardoppervlak.
De sterkte van de UV-stralen wordt nog groter wanneer het licht weerspiegeld wordt door water, zand of sneeuw. Mensen die aan winter- of zomersporten doen (skiën, zeilen, strandsporten) moeten dan ook voor doeltreffende oogbescherming zorgen. In de winter kan een gebrek aan bescherming aanzienlijke gevolgen hebben zoals sneeuwblindheid en in de zomer kan de weerspiegeling van de zon op het water voor geïrriteerde ogen zorgen. Ook autobestuurders kunnen hinder ondervinden van het zonlicht, vooral wanneer de zon laag staat. Dat kan het geval zijn in de lente en in de herfst wanneer de zon een verblindend effect kan hebben (een nat wegdek, het dashboard, een andere wagen, enz).

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 14/08/2007 - 00h00 Perscommuniqué "UV-stralen schaden niet-beschermde ogen. Uw professionele opticien beschikt over een ruim assortiment Essilor zonnebrillen', Essilor, 2 augustus 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ