PUBLICITÉ

Urineweginfecties, natte broek: de schande van de schooltoiletten

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 02/09/2015 - 15h04
-A +A

Gebrek aan hygiëne, toiletten die niet toegankelijk genoeg zijn of te weinig privacy bieden… Schooltoiletten worden ervan beschuldigd urineweginfecties en urinelekkage te veroorzaken.

PUB

Het probleem is niet nieuw. Veel ouders horen hun kinderen klagen over de toiletten op school (kleuterschool, lager en middelbaar). Het komt wel vaker voor dat kinderen urineweg- of darminfecties krijgen na gebruik van de toiletten op school. Het probleem moet absoluut serieus genomen worden, want het kan leiden tot gezondheidsklachten en op latere leeftijd zelfs tot incontinentie.

Kinderen houden hun water soms de hele dag op om op school niet naar de wc te moeten gaan.
Dat gedrag zorgt op termijn voor urinelekkages en urineweginfecties, vooral bij meisjes.

Vijf tot zes keer per dag naar het toilet

Vieze toiletten, geen wc-papier, te weinig privacy, te weinig tijd of verbod om tijdens de les het klaslokaal te verlaten… Het zijn allemaal dingen waardoor kinderen hun plasje leren ophouden.
Dat gedrag vergroot het risico op urinelekkage, vooral bij jonge meisjes. Hun urinekanaal is korter dan dat van  jongens, waardoor ze meer gevaar lopen. De staat waarin de toiletten verkeren, is voor jongens ook minder een handicap omdat ze rechtstaand kunnen plassen.

Bij kinderen die hun water te lang ophouden, bestaat bovendien het gevaar dat ze hun sluitspier niet meer kunnen ontspannen op het moment dat het moet, waardoor niet alle urine uit de blaas wegstroomt.
Maar een niet volledig geledigde blaas vergroot het risico op infecties en constipatie.

Volledig ledigen van de blaas verkleint het risico op urineweginfecties

Om de blaas volledig leeg te krijgen, moet een meisje ontspannen zijn, haar perineum ontspannen en zich niet forceren. Ze moet daarvoor zittend plassen, de knieën gespreid, zonder gehinderd te worden door kleren. Daarvoor moet ze over propere toiletten en een plaats met wat privacy kunnen beschikken, en ze moet haar tijd kunnen nemen.

De toiletten op school beantwoorden niet altijd aan die drie normen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 02/09/2015 - 15h04

Association française d'urologie, www.urofrance.org.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Plassen kan je leren! Geüpdatet op 12/09/2006 - 00h00

Een sterke urinegeur, urineverlies, jeuk, constipatie, buikpijn, infecties aan de urinewegen, het zijn allemaal ongemakken die wijzen op slechte gewoonten. En ja, plassen kan je leren!

Welke ziektes kunnen we oplopen in openbare toiletten? Gepubliceerd op 28/11/2016 - 09h22

Openbare toiletten zijn een geval apart. Of ze er nu netjes uitzien of niet, in onze fantasie krioelen ze van de microben die klaarstaan om ons te overvallen en op te zadelen met darmproblemen en andere leuke dingen. Maar die vermeende kwalen zijn ni...

Leer uw kinderen goed plassen! Geüpdatet op 15/04/2008 - 00h00

Het spreekt vanzelf dat alle kinderen moeten leren zindelijk te zijn. Maar het is ook belangrijk zich daar niet toe te beperken, omdat een kind dat zijn blaas niet goed leegt of dat het plassen te lang uitstelt, zich blootstelt aan problemen zoals ur...

Bedplassen, de gevolgen voor het kind Geüpdatet op 17/05/2010 - 00h00

Bedplassen ( Enuresis nocturna) bij al wat oudere peuters is een vrij verspreid fenomeen. De gevolgen zijn niet te onderschatten. Het sociale, het school- en het gezinsleven kunnen er ernstig door verstoord raken. Het is dan ook erg belangrijk dat de...

Meer artikels