PUBLICITÉ

Urineweginfectie

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Ontstekingsproces van de urinewegen (nierbekken, urineleider, urineblaas, urinebuis), waarbij ziekmakende micro-organismen in de urine worden gevonden. Urineweginfecties behoren tot de belangrijkste infectieziekten van het menselijk lichaam. Men maakt onderscheid tussen de zogenoemde specifieke urineweginfecties, waarbij het ontstekingsproces wordt veroorzaakt door een bepaald micro-organisme, gewoonlijk de tuberkelbacil of een verwekker van een seksueel overdraagbare aandoening, en aspecifieke urineweginfecties, waarbij de gewone, in het lichaam voorkomende micro-organismen de veroorzakers zijn van het ziekteproces.

Infantiele urineweginfectie
Bij kinderen voorkomend ontstekingsproces van de urinewegen (nierbekken, urineleider, urineblaas, urinebuis), waarbij ziekmakende micro-organismen in de urine worden gevonden. Urineweginfecties behoren tot de belangrijkste infectieziekten van het menselijk lichaam.

Bij kinderen is de diagnose urineweginfectie moeilijker dan bij volwassenen omdat de symptomen minder duidelijk zijn. Er zijn echter een aantal symptomen die kunnen duiden op een urineweginfectie:
- slecht drinken;
- braken;
- temperatuurverhoging;
- geïrriteerdheid.

Deze symptomen kunnen echter tal van oorzaken hebben. Als een arts voor ziekteverschijnselen bij een baby geen verklaring kan vinden zal hij de mogelijkheid van een urineweginfectie onderzoeken door de urine na te kijken.

Dit zal ook zijn eerste stap zijn als hij een kind ter behandeling krijgt dat pijnlijk, moeilijk of te dikwijls plast, of als er bloed in de urine lijkt te zitten. Bij voorkeur moet wanneer er eenmaal een urineweginfectie bij een kind is aangetoond, worden gekeken of er iets mankeert aan de nieren, de blaas of de urineleiders.
Een aangeboren misvorming ergens in de urinewegen maakt het uitscheidingsapparaat vatbaarder voor infectie. Een vroege ontdekking hiervan geeft een grotere kans op herstel. Hiervoor zal gewoonlijk een operatie nodig zijn. Uitstel van de diagnose kan leiden tot onherstelbare nierbeschadiging.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Urineweginfectie: cystitis, uretritis of pyelonefritis? Geüpdatet op 30/05/2011 - 14h08

Er zijn drie types van urineweginfecties . Het verschil zit hem telkens in het orgaan dat is aangetast - de urinebuis , de blaas of de nieren. Wat zijn de voornaamste kenmerken van deze urineweginfecties en hoe ernstig zijn ze? Een overzicht van de u...

Urine-incontinentie bij honden Geüpdatet op 12/01/2005 - 00h00

Onvrijwillig urineverlies bij honden is slecht voor hun gezondheid en voor de hygiëne in huis. Een juiste kijk op de oorzaak van deze stoornis maakt een geschikte behandeling mogelijk.

Meer artikels