Er zijn drie types van urineweginfecties. Het verschil zit hem telkens in het orgaan dat is aangetast - de urinebuis, de blaas of de nieren. Wat zijn de voornaamste kenmerken van deze urineweginfecties en hoe ernstig zijn ze? Een overzicht van de urineweginfecties.

Urineweginfecties worden veroorzaakt door bacteriën die in de urinewegen dringen en er zich verder ontwikkelen. Meestal is de infectie te wijten aan de Escherichia coli bacterie. Die bevindt zich normaal in de dikke darm, maar kan via de urinebuis in de urinewegen terechtkomen. Urineweginfecties komen meer voor bij meisjes en vrouwen dan bij mannen. De redenen liggen in de anatomie van het lichaam. Bij vrouwen ligt de urineleider dichter bij de anus en is de urinebuis korter. Ook geslachtsverkeer is een factor die urineweginfecties in de hand werkt. Bij mannen zijn een vergrote prostaat die de blaas blokkeert én nierstenen factoren die urineweginfecties kunnen uitlokken. Ook sommige ziekten en behandelingen met medicamenten kunnen tot een infectie leiden (diabetes, cortisone…). Tot slot kan ook een voorgeschiedenis van urineweginfecties of een pathologie waardoor de blaas zich niet kan ledigen mensen gevoeliger maken voor urineweginfecties.
De 3 types van urineweginfecties
Als de infectie zich in de urinebuis voordoet, gaat het om uretritis. Als de infectie opstijgt naar de blaas, spreken we van cystitis of blaasontsteking. Als ze tot in de nieren trekt, gaat het om pyelonefritis.
Uretritis (ontsteking van de urinebuis)
De urinebuis is het kanaal dat de blaas verbindt met de plasbuisopening. Uretritis wordt het vaakst veroorzaakt door seksueel overdraagbare aandoeningen zoals chlamydia en gonokokken.
Bij mannen kan uretritis het gevolg zijn van een prostaatontsteking. In dat geval gaat ze soms gepaard met genitale afscheiding.
Uretritis veroorzaakt een branderig gevoel bij het plassen. Vaak is er ook geelgroene pus in de urine aanwezig.
Uretritis is geen ernstige aandoening en geneest vanzelf binnen 24-48 uur. Uit voorzorg schrijven artsen net als bij blaasontstekingen wel meer en meer antibiotica voor in monodosis.
Urologie: infections urinaires de l’enfant et de l’adulte, Jean-Nicolas Cornu. Collection Hippocrate, 2009 ; Centre Duke, Encyclopédie pratique de la nouvelle médecine,Uitgeverij Robert Laffont.