PUBLICITÉ

Urineweginfectie: cystitis, uretritis of pyelonefritis?

Gepubliceerd door gezondheidsjournaliste op 30/05/2011 - 14h08
-A +A

Er zijn drie types van urineweginfecties. Het verschil zit hem telkens in het orgaan dat is aangetast - de urinebuis, de blaas of de nieren. Wat zijn de voornaamste kenmerken van deze urineweginfecties en hoe ernstig zijn ze? Een overzicht van de  urineweginfecties.

PUB

Urineweginfecties worden veroorzaakt door bacteriën die in de urinewegen dringen en er zich verder ontwikkelen. Meestal is de infectie te wijten aan de Escherichia coli bacterie. Die bevindt zich normaal in de dikke darm, maar kan via de urinebuis in de urinewegen terechtkomen. Urineweginfecties komen meer voor bij meisjes en vrouwen dan bij mannen. De redenen liggen in de anatomie van het lichaam. Bij vrouwen ligt de urineleider dichter bij de anus en is de urinebuis korter. Ook geslachtsverkeer is een factor die urineweginfecties in de hand werkt. Bij mannen zijn een vergrote prostaat die de blaas blokkeert én nierstenen factoren die urineweginfecties kunnen uitlokken. Ook sommige ziekten en behandelingen met  medicamenten kunnen tot een infectie leiden (diabetes, cortisone…). Tot slot kan ook een voorgeschiedenis van urineweginfecties of een pathologie waardoor de blaas zich niet kan ledigen mensen gevoeliger maken voor urineweginfecties.

 

De 3 types van urineweginfecties

 

Als de infectie zich in de urinebuis voordoet, gaat het om uretritis. Als de infectie opstijgt naar de blaas, spreken we van cystitis of blaasontsteking. Als ze tot in de nieren trekt, gaat het om pyelonefritis.

 

Uretritis (ontsteking van de urinebuis)

De urinebuis is het kanaal dat de blaas verbindt met de plasbuisopening. Uretritis wordt het vaakst veroorzaakt door seksueel overdraagbare aandoeningen zoals chlamydia en gonokokken.

Bij mannen kan uretritis het gevolg zijn van een prostaatontsteking. In dat geval gaat ze soms gepaard met genitale afscheiding.

Uretritis veroorzaakt een branderig gevoel bij het plassen. Vaak is er ook geelgroene pus in de urine aanwezig.

Uretritis is geen ernstige aandoening en geneest vanzelf binnen 24-48 uur. Uit voorzorg schrijven artsen net als bij blaasontstekingen wel meer en meer antibiotica voor in monodosis.

 

Gepubliceerd door gezondheidsjournaliste op 30/05/2011 - 14h08

Urologie: infections urinaires de l’enfant et de l’adulte, Jean-Nicolas Cornu. Collection Hippocrate, 2009 ; Centre Duke, Encyclopédie pratique de la nouvelle médecine,Uitgeverij  Robert Laffont.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Cystitis (blaasontsteking): drink en ledig uw blaas! Geüpdatet op 20/12/2010 - 00h00

Cystitis of blaasontsteking komt zeer vaak voor, vooral bij de vrouw. Ze wordt gekenmerkt door een branderig gevoel bij de urinelozing en door een bijna constante plasdrang. De aandoening geneest gemakkelijk en snel op voorwaarde dat de behandeling g...

Urineweginfecties: opgelet bij koorts! Geüpdatet op 22/05/2015 - 16h21

Een urineweginfectie (blaasontsteking: branderig gevoel bij het plassen, frequente plasdrang) gaat normaal niet gepaard met koorts. Als uw temperatuur toch stijgt, moet u snel naar de huisarts. Een woordje uitleg.

Meer artikels