PUBLICITÉ

Urine-incontinentie: zou de blaas overactief zijn?

Geüpdatet door Marion Garteiser op 21/08/2012 - 10h18
-A +A

Een overactieve blaas is een van de oorzaken van urine-incontinentie. Hebt u last van dit veelvoorkomende probleem?

PUB

Overactieve blaas: wat gebeurt er eigenlijk?

Om te urineren, moeten twee mechanismen op hetzelfde ogenblik in werking treden: de detrusor of blaasspier trekt samen, waardoor urine geloosd wordt, en onze sluitspier, die de urinebuis meestal afsluit, ontspant zich om de urine door te laten. De urinebuis of urethra is het kanaal waarlangs de urine vanuit de blaas naar buiten wordt gevoerd.

Normaal gezien, trekt de detrusor pas samen wanneer de blaas voor twee derde gevuld is. Meestal kunnen we daaraan weerstaan, bijvoorbeeld om te wachten tot we op het toilet zijn. De overactiviteit van de blaas is een probleem dat 20% van de mensen ouder dan 40 jaar treft. Het probleem doet zich voor wanneer de detrusor op eender welk ogenblik samentrekt, dus niet alleen wanneer de blaas voor minstens twee derde gevuld is. Dit fenomeen gaat gepaard met een frequente en hevige aandrang om te urineren, waarbij het haast onmogelijk is het toiletbezoek uit te stellen: dit fenomeen wordt urge-incontinentie genoemd.

 

Wat zijn de symptomen van een overactieve blaas?

Het belangrijkste symptoom is de hevige aandrang om te urineren die zich soms voordoet amper enkele minuten na het vorige toiletbezoek. Mensen die last hebben van een overactieve blaas, moeten vaker naar het toilet gaan. Ze zijn vaak ook verplicht 's nachts op te staan om te gaan urineren. Urine-incontinentie is dikwijls, maar niet altijd een gevolg van een overactieve blaas.

 

Initialement publié par Marion Garteiser le 14/02/2011 - 16h37 et mis à jour par Marion Garteiser le 21/08/2012 - 10h18
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Urine-incontinentie: tips om er beter mee om te gaan Gepubliceerd op 07/06/2011 - 09h03

Terwijl u wacht op een aangepaste behandeling of een echt doeltreffende oplossing, kunt u een aantal tips in de praktijk omzetten om uw levenskwaliteit te verbeteren, de ongemakken van de urine-incontinentie te verzachten en verergering te voorkomen.

Meer artikels