Urine-incontinentie: hoe behandelen?

Gepubliceerd door Dr. Mickaël Dahan, uroloog op 08/04/2008 - 00h00
-A +A

Urine-incontinentie komt veel vaker voor dan men denkt. Het is een probleem dat ook voor heel wat leed kan zorgen. Maar incontinentie kan behandeld worden, onder meer met doeltreffende geneesmiddelen, al geldt dat niet voor alle vormen van incontinentie.

PUB

De werking van de blaas

Het samentrekken van de blaas wordt bepaald door receptoren die in de spier van de blaaswand zitten. De contractie van de blaasspier (en dus van de mictie of urinelozing) treedt op wanneer een molecule, acetylcholine genaamd, vrijgezet wordt de neuronen en zich fixeert op de receptoren.
Bij iemand die geen plasproblemen heeft, komt acetylcholine bewust vrij bij de plasaandrang wat een normale contractie van de blaas en de mictie veroorzaakt. Maar bij mensen met urine-incontinentie met drang (inspanningsincontinentie kan niet behandeld worden met geneesmiddelen) wordt acetylcholine vrijgezet door de hersenen zonder bewuste en gewilde controle van de persoon. Dat leidt tot ongewild en ongecontroleerd urineverlies.

Anticholinergica tegen urine-incontinentie

Anticholinergica zijn de geneesmiddelenklasse waar het vaakst een beroep op gedaan wordt bij de behandeling van urine-incontinentie. Ze fixeren zich op de receptoren van de blaas en verhinderen zo dat acetylcholine frequente contracties van de blaas veroorzaakt. Omdat de blaas zich minder vaak samentrekt, daalt de frequentie en het volume van het urineverlies mechanisch.
De meest gemelde bijwerkingen van de geneesmiddelen zijn constipatie, een droge mond, zichtstoornissen en gastro-intestinale problemen. Bepaalde moleculen kunnen ook verantwoordelijk zijn voor bewustzijnsproblemen.

Gepubliceerd door Dr. Mickaël Dahan, uroloog op 08/04/2008 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Geneesmiddelen tegen plasincontinentie Geüpdatet op 11/04/2011 - 15h42

Alleen voor drangincontinentie of urgency incontinence (ongewild urineverlies die gepaard gaat of voorafgegaan wordt door een dringende en onweerstaanbare drang om te plassen) en voor gemengde incontinentie (dwangincontinentie en inspanningsincontine...

Urine-incontinentie: tips om er beter mee om te gaan Gepubliceerd op 07/06/2011 - 09h03

Terwijl u wacht op een aangepaste behandeling of een echt doeltreffende oplossing, kunt u een aantal tips in de praktijk omzetten om uw levenskwaliteit te verbeteren, de ongemakken van de urine-incontinentie te verzachten en verergering te voorkomen.

Urine-incontinentie bij honden Geüpdatet op 12/01/2005 - 00h00

Onvrijwillig urineverlies bij honden is slecht voor hun gezondheid en voor de hygiëne in huis. Een juiste kijk op de oorzaak van deze stoornis maakt een geschikte behandeling mogelijk.

Meer artikels