Ultraviolette stralen: de gevolgen van de zon voor onze huid

Gepubliceerd door Jessica Xavier, gezondheidsjournaliste op 11/07/2016 - 10h35
-A +A

PUB

De zon en de veroudering van de huid

De UVA-stralen versnellen ook de veroudering van de huid. Ze activeren de vrije radicalen in de diepere huidcellen. Die vrije radicalen vallen het DNA aan, tasten de normale werking van de cel aan of doden de cel. Door de werking van de vrije radicalen verliest de huid aan elasticiteit en verschijnen er aan de oppervlakte rimpels. Zonnestralen drogen de huid trouwens uit, waardoor de huid ruw wordt en haar glans verliest.
U kunt de veroudering door het zonlicht tegengaan door bij elke zonnebeurt een zonnecrème met een UVA-index te kiezen die minstens 1/3 van de SPF-factor - of beschermingsfactor - bedraagt (als de SPF-factor 50 is, moet de UVA-index dus minstens 16 zijn).

UV-stralen en zonnesteek

Een zonnesteek of zonnebrand is een van de directe gevolgen van langdurige blootstelling aan de zon. Vijftien tot twintig uur na de blootstelling wordt de huid felrood. Het is een eerstegraadsverbranding die veroorzaakt wordt door de UVB-stralen. Soms kan de huid door zonnebrand zelfs in de tweede graad verbranden. Dan verschijnen er blaasjes op de huid en is de verbrande zone heel pijnlijk. De zonnebrand wordt dan meestal gevolgd door afschilfering (de huid vervelt).
Zonnebrand moet zo veel mogelijk vermeden worden. Want behalve dat het erg pijnlijk is, vergroot het ook de kans op huidkanker op latere leeftijd. Om u ertegen te wapenen, is een zonneproduct dus absoluut noodzakelijk. Voor lichte huidtypes is een SPF-factor 30 het minimum; een SPF-factor 50 is ideaal en is zeker nodig in zones of streken waar de zon feller is, zoals in het hooggebergte.
Maar ook donkere huidtypes kunnen door de zon verbranden. Mensen met een donkere huid moeten zich tijdens de zonnigste uren met een SPF-factor 20 beschermen.

Gepubliceerd door Jessica Xavier, gezondheidsjournaliste op 11/07/2016 - 10h35

* Une peau en pleine forme !, Dr Nina Roos, dermatoloog, Uitg. Solar Santé

http://dermato-info.fr

http://www.who.int/uv/faq/uvhealtfac/fr/index1.html

http://www.who.int/uv/faq/uvhealtfac/fr/

http://www.who.int/uv/faq/uvhealtfac/fr/index2.html

www.cnrs.fr

www.prevention-soleil.fr

Bekijk dit artikel
PUB