PUBLICITÉ

Ultrasonen: een nieuwe behandeling van baarmoederfibromen

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 23/09/2003 - 00h00
-A +A

Fibromen zouden zeer binnenkort behandeld kunnen worden met ultrasonen. Deze techniek vereist geen verdoving en ook geen ziekenhuisopname, en heeft zeer bevredigende resultaten opgeleverd op korte termijn.

PUB

Baarmoederfibromen zijn goedaardige tumoren die meestal tot uiting komen in de vorm van menstruatiestoornissen, met overvloedige maandstonden en bloedverlies tussen twee cyclussen in. Ze gaan in de meeste gevallen gepaard met baarmoederpijn. Als een hormonale behandeling de ontwikkeling van het fibroom onvoldoende kan afremmen, wordt een operatie overwogen. Momenteel worden verschillende technieken toegepast:

  • verwijdering van de tumor langs de buik of de baarmoeder;
  • volledige verwijdering van baarmoeder, eileiders en eierstokken;
  • embolisatie van de baarmoederslagaders die het fibroom voeden (de slagaders in kwestie worden afgesloten, zodat ze de tumor niet langer irrigeren en de tumor slinkt).

Vandaag wordt er onderzoek verricht naar ultrasonen, een niet-invasieve techniek die de huidige therapieën gemakkelijk zou kunnen vervangen. Ultrasonen werden op korte termijn getest bij 55 proefpersonen tussen 38 en 55 jaar. Daaruit bleek dat ze de pijn kunnen verlichten en het aantal bloedingen als gevolg van baarmoederfibromen kunnen verminderen. Deze zeer eenvoudige ingreep vereist geen verdoving of ziekenhuisopname en wordt door de patiëntes goed verdragen. Bovendien had slechts 10 % pijnstillers nodig na de ingreep. Hopelijk worden de goede resultaten van deze nieuwe techniek op lange termijn bevestigd, zodat ze een voordelig alternatief kan vormen voor de courante, invasieve behandelingen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 23/09/2003 - 00h00 American Journal of obstetrics and Gynecology, juli 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
annekepanneke

Heel interessant deze methode,waar klan men deze behandeling ondergaan?Ikzelf woon in de omgeving van Brugge.

PUBLICITÉ
Lees ook
Baarmoederfibromen: moeten ze worden verwijderd en hoe? Gepubliceerd op 07/01/2014 - 17h16

Baarmoederfibromen zijn goedaardige tumoren. Ze kunnen heel talrijk zijn en vaak ook vrij groot zijn. Maar behalve deze twee overwegingen hangt de beslissing om in te grijpen vooral af van de risico's op complicaties.

Nieuwe behandeling van baarmoederfibromen Geüpdatet op 04/07/2011 - 16h31

Er bestaat tegenwoordig een techniek om baarmoederfibromen zonder chirurgische ingreep te verwijderen. Het gaat om thermocoagulatie via ultrasonen , beter bekend als de ExAblate ®-techniek. Het is een combinatie van MRI en gefocuste ultrasone golven...

Meer artikels