PUBLICITÉ

Uitstelgedrag: ik doe het morgen wel…

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 03/02/2016 - 09h55
-A +A

Uitstelgedrag is de drang om alles uit te stellen tot een later tijdstip - morgen, volgende week, volgende maand, of in het slechtste geval als we er goesting voor hebben! Het fenomeen komt vrij veel voor, maar bij sommige mensen is het bijna een echte ziekte die hun leven verpest.

PUB

Wat is uitstelgedrag precies?

De drang om lastige of onaangename taken uit te stellen tot morgen wordt uitstelgedrag  genoemd. Uitstellen is geen vorm van lui zijn, al kan het er wel op lijken. Mensen die dingen uitstellen, willen best wel werken. Alleen hebben ze moeite om aan de slag te gaan. De neiging om alles uit te stellen tot de volgende dag komt heel veel voor, maar voor sommige mensen wordt dat gedrag een echte handicap in hun dagelijkse of professionele leven. Denkt u dat u bij die mensen hoort voor wie uitstelgedrag  een grote vijand is? Misschien moet u dan eens nagaan of u een of meerdere van de mogelijke oorzaken herkent: 

  • Stress: als u te veel werk hebt en niet weet waar eerst te beginnen, zult u gestrest rondlopen. Dingen uitstellen brengt dan tijdelijk verlichting, maar in werkelijkheid creëert u zo een vicieuze cirkel. In zo’n geval moet u natuurlijk zorgen dat u minder stress hebt: doe aan lichaamsbeweging, drink wat minder koffie en kijk of en hoe u uw werklast kunt verminderen.
  • Vermoeidheid: net als stress kan vermoeidheid ervoor zorgen dat u moeite hebt om aan een taak te beginnen. Zorg dat u voldoende slaapt en las in de loop van de dag af en toe een moment van rust in.
  • Angst: als u vreest dat u uw taak niet aankunt, is het logisch dat u moeite hebt om eraan te beginnen. Maar ook als uw werk er voor niets tussen zit, kan angst uw gedachten beheersen en u uit uw concentratie halen. En dat werkt uitstelgedrag in de hand. Meditatie of relaxatie kan hier helpen. Maar als uw leven echt beheerst wordt door angst, gaat u misschien beter naar de dokter...
  • Depressie: deze vreselijke ziekte ontneemt mensen elke zin tot actie en al hun energie. Aan een bepaalde taak beginnen is dan allesbehalve vanzelfsprekend. Als u een van de symptomen van depressie vertoont, gaat u beter naar de dokter. 

Al deze oorzaken komen vrij veel voor, maar uitstelgedrag is vaak ook gewoon een gedragspatroon. Dat veranderen is moeilijk, maar niet onmogelijk. 

Gedachten die uitstelgedrag in de hand werken

Als we alles tot later uitstellen, ontmoedigen we ons vaak al van te voren. Uitstelgedrag hangt vaak samen met iemands zelfbeeld, en alle negatieve gedachten zoals "Ik ben niets waard" of "Het lukt me nooit" maken het uitstelgedrag alleen maar erger. Ook perfectionisme maakt het vaak onmogelijk om aan iets te beginnen waarvan we denken dat het moeilijk is. Als we er bijvoorbeeld niet mee kunnen leven dat de taart die we zullen bakken niet helemaal perfect zal zijn, wordt het lastig om met een positieve ingesteldheid aan de slag te gaan. De angst zal ons verlammen in plaats van dat we er met volle goesting tegenaan gaan... Uitstelgedrag hangt tot slot ook nauw samen met vermijden. Als we bang zijn voor een of andere klus, hoeven we maar aan iets anders te denken of iets anders te doen om ons te ontspannen en de angst kwijt te raken. Vandaar dat we het uitstelgedrag  soms ook voor veel andere activiteiten gaan gebruiken: "Hier is te veel wanorde om te kunnen werken, ik ga eerst mijn bureau opruimen voor ik aan het verslag begin dat morgenvroeg af moet zijn, enz. 

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 05/02/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 03/02/2016 - 09h55 Dr. Bruno Koeltz, " Comment ne pas tout remettre au lendemain ", uitgeveriij Odile Jacob
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Een verplichting kan ook iets prettigs worden! Geüpdatet op 19/08/2008 - 00h00

Ik moet dit en ik moet dat... Dat soort zinnen horen we continu in de gesprekken die we met onszelf voeren. Het is een manier om de druk wat op te drijven, soms met succes, maar het kan soms ook heel vermoeiend zijn. Het zijn die plichten die ervoor...

Op zoek naar eenvoud Gepubliceerd op 10/08/2016 - 10h31

De crisis, terrorismus, de vermindering van de koopkracht, alles draagt bij om de stress te verhogen. Misschien vinden we wel een tegengif door te allen prijze de eenvoud op te zoeken. Dat is in elk geval de mening van Michael Simperl, auteur van "Mo...

Meer artikels