PUBLICITÉ

Uitneembare tandprotheses bij senioren: voor- en nadelen

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 25/08/2015 - 22h46
-A +A

Tanden missen geeft een functioneel (kauwen) en een esthetisch nadeel.

Theoretisch is een tandimplantaat in dit geval het gunstigst: het implantaat zit vast en vervangt de ontbrekende tand(en) permanent. Maar in de praktijk is deze techniek niet altijd haalbaar en iedereen heeft ook zijn voorkeuren. Sommige mensen kiezen bijvoorbeeld voor een uitneembare tandprothese

PUB

Wat is een tandimplantaat?

Een tandimplantaat is een titanen schroef die in het kaakbot wordt vastgemaakt en waarop later een kroon of een brug wordt geplaatst. Er komt aan deze ingreep een operatie te pas want er moet in het bot plaats voorzien worden voor de schroef. Pas enkele maanden later, als de wonde is geheeld, wordt de prothese of de brug op de schroef geplaatst. Kortom, het is een proces van lange duur en de ingreep schrikt mensen soms af. Het voordeel is wel dat het resultaat definitief en comfortabel is.  

 

Voor- en nadelen van de uitneembare tandprothese

Uitneembare tandprotheses hebben het voordeel dat ze elk moment uit de mond kunnen worden gehaald. De vervaardiging gaat snel en de tand(en) kunnen dus heel snel vervangen worden. De prothese heeft precies dezelfde kleur als de omringende tanden en ook de vorm van de ontbrekende tand(en).

 

Een belangrijk functioneel nadeel waar u zeker aan moet denken heeft te maken met de haakjes van de prothese. Die moeten de prothese op haar plaats houden en steunen daarvoor op de tanden ernaast. Dat kan die tanden beschadigen en ervoor zorgen dat u ze sneller verliest. Het gevolg is dat geleidelijk aan almaar meer tanden gaan ontbreken die dan door de prothese vervangen moeten worden.

 

Een uitneembare tandprothese heeft het nadeel dat het kaakbot geen ondersteunende rol kan spelen. De tanden krijgen bij het kauwen dus geen mechanische steun. Normaal biedt het kaakbot steun aan de tanden. Het bepaalt ook de conditie van het tandvlees. Maar nu zal het bot zich terugtrekken en de neiging hebben om te verdwijnen. Om dat nadeel op te vangen moet de prothese regelmatig worden aangepast zodat ze beter aansluit op het tandvlees en goed op haar plaats blijft zitten. De tandprothese wordt trouwens gemiddeld om de 5 tot 10 jaar vervangen. Belangrijk om te weten: doordat het kaakbot  bij gebrek aan mechanische stimulatie verdwijnt, kan er later ook geen implantaat meer worden geplaatst.

 

Uitneembare tandprothese werken cariës en tandplaque ook meer in de hand.

Zo’n prothese vergt tot slot ook enige aanpassing… Het duurt gemiddeld een maand voor de mond aan een prothese went. Eten en praten met een prothese vraagt in het begin inderdaad wat oefening. Maar hoe meer de prothese gedragen wordt, hoe sneller en beter het wenproces verloopt. Een goede mond- en tandhygiëne is ook van cruciaal belang. Aarzel zeker niet om naar uw tandarts te gaan bij pijn of een abnormale gevoeligheid.

 

Slotsom: de keuze van de oplossing moet geval per geval bekeken worden.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 21/02/2012 - 09h25 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 25/08/2015 - 22h46

Société française de parodontologie et d'implantologie orale (SFPIO).

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Implantaten: kroon of brug? Gepubliceerd op 20/12/2011 - 12h13

Wat zijn de mogelijkheden als u een of twee tanden kwijt bent geraakt? Uw tandarts kan u daar raad over geven, maar niets belet u om vooraf informatie te vergaren, al was het maar over de begrippen implantaat , kroon en brug .

Tandimplantaat: wat en hoe Geüpdatet op 22/07/2009 - 00h00

Wat is een tandimplantaat precies? Wat zijn de verschillende stappen bij het plaatsen van een implantaat? Kan mijn tandarts die ingreep in zijn praktijk doen? Zijn er contra-indicaties? Enkele vragen en antwoorden over tandimplantaten .

Natuurlijke tand of kunsttand? Gepubliceerd op 25/08/2012 - 15h49

De technieken voor kunstmatige tanden zijn enorm geëvolueerd. Er wordt nu zelfs steeds meer overwogen om een tand gewoon te trekken en te vervangen door een kunstmatige tand in plaats van de beschadigde oorspronkelijke tand te behandelen. Wat moet u...

Schouderprothesen: hoe en waarom? Gepubliceerd op 11/10/2017 - 10h28

Een prothese om een versleten of beschadigd gewricht te vervangen, is tegenwoordig een banale ingreep. Meestal is het resultaat dat de patiënt zijn vroegere mobiliteit terugkrijgt en verlost is van de pijn. Maar wat houdt een operatie voor het plaats...

Meer artikels