PUBLICITÉ

Uitgerekte of gescheurde ligamenten... u hebt een verzwikking

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/10/2013 - 10h50
-A +A

Een verzwikking of verstuiking stemt overeen met gescheurde of uitgerekte ligamenten.
Vaak gaat het om de enkel, maar dat is niet de enige plek waar een verzwikking zich kan voordoen.

Een aantal tips om een verzwikking te behandelen en te vermijden dat het probleem zich herhaalt.

PUB

Is het erg dokter?

Er zijn drie graden van verstuiking:

  • Een lichte verzwikking of verstuiking waarbij de ligamenten uitgerekt worden.
  • Een matige verzwikking waarbij de uitgerekte ligamenten het begin van een scheur vertonen.
  • Een ernstige verzwikking: een volledige ruptuur van een of meer ligamenten met mogelijk ook losgerukt botweefsel (ligamenten verbinden de botten met elkaar).

Een verzwikking gaat gepaard met hevige pijn gevolgd door een zwelling van het gewricht en moeite om te bewegen. Ook bloeduitstortingen kunnen optreden.

Het meest ernstige risico van een verzwikking is dat die gepaard gaat met een fractuur. Dat risico kan opgespoord worden met een radiografie.

Verzwikking: wat doen?

In afwachting van een radiografie, kan men het verzwikte gewricht best immobiliseren met een verband.
Voor het aanbrengen van het verband, kan men het gewricht koelen met een kompres om de pijn en het oedeem te verzachten.

In geval van een lichte verzwikking kan de pijn behandeld worden met koude baden, infiltratie met een verdovend product en immobilisatie met een verband gedurende een tiental dagen.
Bij een meer ernstige verzwikking kan immobilisatie met een gipsverband gedurende zes à acht weken overwogen worden, gevolgd door een wekenlange revalidatie.

Aanzienlijk beschadigde ligamenten kunnen het sporten in gevaar brengen en tot herhaaldelijke verzwikkingen leiden. Mogelijk is een chirurgische ingreep vereist om de ligamenten te naaien. Zo'n ingreep zorgt meestal voor een minder langdurige immobilisatie.

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 29/04/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 01/10/2013 - 10h50

Union française de la santé du pied (UFSP).

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Voetbal: buitenspel door blessures Gepubliceerd op 25/11/2013 - 15h18

Wat zijn de meest voorkomende verwondingen bij voetballers? Wat zijn de oorzaken en welke behandelingen bestaan er? Maar ook: hoe lang is de voetballer buiten strijd en wat zijn de gevolgen op lange termijn?

Vrouwenvoeten verdienen eigen loopschoen Geüpdatet op 22/07/2009 - 00h00

Een goede schoen is voor joggers ontzettend belangrijk om blessures te vermijden. De loopschoen moet niet alleen rekening houden met de loopstijl, maar ook met een vrouwelijke of mannelijke voet.

De 'pil voor alle werk' Geüpdatet op 31/05/2005 - 00h00

Uit een recente Canadese studie blijkt dat de pil de ligamenten verstevigt en het risico op een zware enkel- of knieverzwikking verkleint. Toch doet deze bevinding tegelijk zware ethische problemen rijzen.

Meer artikels