PUBLICITÉ

Uit de grond van uw hart ja leren zeggen

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 11/01/2005 - 00h00
-A +A

Als iemand u om een dienst vraagt en u in een goede bui bent, zult u "ja" zeggen, zonder er zelfs over na te denken. Dat doet al bij al plezier! Iemand plezier doen, is echter geen doel op zich. Als u langs alle kanten overstelpt wordt met vragen, komt het er vooral op aan uzelf niet te verliezen.

PUB

Wat telt, is dat u dingen doet waar u echt 100 % achter staat. Als u zomaar "ja" zegt, zonder u af te vragen of u akkoord gaat met het voorstel, loopt u heel wat risico's:

  • U riskeert terug te krabbelen en te moeten zeggen: 'Uiteindelijk zal het toch niet gaan', en het is nooit prettig om een 'nee' te moeten horen na een eerdere toezegging.
  • U riskeert u verplicht te voelen om iets te doen dat u niet bevalt, kwestie van uw gegeven woord niet te breken.
  • U riskeert zelfs om kwaad te zijn op de persoon die u iets heeft gevraagd, terwijl het niet zijn of haar schuld is als u niet kunt weigeren!
  • U riskeert uzelf verwijten te maken en u in een onmogelijke situatie te brengen.
  • U dreigt zelfs een vriend te verliezen die u iets heeft gevraagd dat te moeilijk is voor u, zonder dat te beseffen. U zult geen zin meer hebben om nog contact met hem te houden.

Wat moet u doen in een dergelijke situatie?

Allereerst: vergeet niet dat iemand plezier doen, niet per se het belangrijkste is. Uzelf geen geweld aandoen en vrienden blijven, zijn even belangrijk. Bedenk dus een antwoord waarbij u zichzelf wat tijd gunt. Op die manier kunt u de zaken wat op afstand bekijken. Dan zal uw "ja" doordacht en oprecht zijn. Antwoordt u "nee", dan weet uw gesprekspartner dat u lange tijd geaarzeld hebt en zijn vraag niet zomaar impulsief afwijst.

Enkele voorbeelden van antwoorden

  • Ik kan nu nog niet 'ja' zeggen, ik moet erover nadenken.
  • Geef me wat bedenktijd vóór ik toestem.
  • Ik geef je morgen antwoord.
  • Of zelfs: ik vrees dat ik nee moet zeggen, maar ik ga eerst zien of het haalbaar is...

Op die manier zal uw "ja" op zijn juiste waarde beoordeeld worden: een doordacht, oprecht "ja" waar je op kunt rekenen en dat u achteraf niet met negatieve gevoelens opzadelt tegenover uzelf of uw omgeving. En als u het op de juiste manier weet aan te pakken, zult u zelf vaker een dienst durven te dragen aan iemand anders. Misschien zult u eraan toevoegen: "Neem gerust de tijd. Als u me over twee of drie dagen antwoordt, is het ok." Op die manier geeft u uw omgeving ook meer ademruimte.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 11/01/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe beheerst u uw stress? Geüpdatet op 01/11/2005 - 00h00

Een beetje stress is normaal en onvermijdelijk. Maar wie echt overstrest is, heeft er vaak onvoldoende verweer tegen. Als u de drie manieren kent om uw stressniveau te verlagen, zal u dat helpen om erover na te denken en uw stress onder controle te k...

Met pensioen gaan: een kans, maar ook een uitdaging! Geüpdatet op 01/07/2008 - 00h00

Om van uw pensioen een stimulerende periode in uw leven te maken is het belangrijk dat u er zich op voorbereidt. Als u er gewoon op zit te wachten alsof het één lange vakantie wordt, zou u wel eens voor een ontgoocheling kunnen komen te staan! Het pe...

Meer artikels