Zit u boven uw normale gewicht?
Vecht u tegen dat buikje?
Probeer misschien eens wat langzamer te eten!

Voedsel: van de mond via de buik naar de hersenen
Zo gauw we beginnen te eten, komt een opmerkelijke reeks fysiologische, biochemische, neurologische en hormonale reacties op gang. Allemaal eindigen ze in de hypothalamus, een zone in de hersenen waar een soort computer zit die uw eetlust en verzadigingsgevoel stuurt en ook de informatie verzamelt die in de loop van de maaltijd door tal van neurologische receptoren wordt doorgegeven.
Al in uw mond sturen deze receptoren de eerste informatie door over de smaak, de geur, de samenstelling en de consistentie van wat u eet. Als reactie daarop worden hormonen afgescheiden die uw eetlust en verzadigingsgevoel regelen.
Daarna volgt de informatie die vanuit uw maag is verstuurd. Die informatie gaat over de hoeveelheid voedsel en wordt doorgegeven door receptoren die reageren op het uitzetten van de vaatwanden.
Als de voedselbrij nog later in het spijsverteringskanaal aankomt, wordt een nieuwe reeks hormonen afgescheiden die reageren op uw verzadigingsgevoel (u hebt genoeg).
Vanuit uw spijsverteringskanaal wordt ook nog informatie verstuurd naar uw verzadigingscentrum over de voedingsstoffen die u hebt opgenomen (eiwitten, vetten, koolhydraten). Die voedingsstoffen beïnvloeden immers uw verzadigingsgevoel.
Wat gebeurt er als u snel eet?
Als u snel kauwt of elke hap meteen doorslikt, krijgen de eerste gegevens niet de tijd om zich naar de ‘verzadigingscomputer’ in uw hersenen te begeven en start de pc niet.
De computer kan dus ook niet de volgende gegevens registreren die de receptoren in uw maag versturen en die de hoeveelheid voedsel aangeven die u hebt ingenomen. Of hij registreert ze slecht omdat de wand van de maag, die eerder stijf is, niet op de juiste manier reageert.
Het duurt 15 tot 20 minuten voor uw verzadigingscentrum op gang komt. Dat centrum is een erg gesofistikeerd systeem dat gestuurd wordt door specifieke neurotransmitters.
De productie van die neurotransmitters wordt in gang gezet door het kauwproces! Dat proces start de pc.
The specificity of satiety: the influence of foods of different micronutrient content on the development of satiety. Rolls BJ, Hetherington M, Burley VJ (1988). Physiol Behav, 43 (2) : 145-153.
Hypothalamic Neuronal Histamine: Implications of its Homeostatic Control of Energy MetabolismSakata, Toshiie; Yoshimatsu, Hironobu; Kurokawa, Mamoru . Nutrition, Volume 13, issue 5 (May, 1997), p. v,vii,403-411.
ISSN: 0899-9007
Protéines laitières et satiété, contrôle du comportement alimentaire . Fromentin G., Darcel N., Lesdema A., Rasoamanana R., Chaumontet C., Gaudichon C., Tomé D., Marsset-Baglieri A. INRA/AgroParisTech, CNRH-IdF, UMR914 Physiologie de la Nutrition et Comportement Alimentaire, INRA/AgroParisTech, 16 rue Claude Bernard, 75231 Paris Cedex 05
/metabolisme-nutrition.edimark.fr/publications/articles/integration-hypothalamique-des-signaux-de-faim-et-de-satiete/9506