PUBLICITÉ

U gaat op vakantie... vergeet uw condooms niet!

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 20/05/2002 - 00h00
-A +A

Het aidsrapport voor het jaar 2001 is niet erg gunstig voor België en ook niet voor de rest van Europa... Veilig vrijen blijft dus noodzakelijk!

PUB

Met de vakantieperiode voor de deur mag men zeker niet vergeten zich te wapenen tegen aids. Het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid heeft zopas zijn rapport met de cijfers van het jaar 2001 voor aids gepubliceerd. Volgens die statistieken stijgt het aantal seropositieven (personen die het aidsvirus hebben opgelopen, maar de ziekte nog niet hebben ontwikkeld) met 2,6 nieuwe gevallen per dag! Zoals we reeds hebben gezegd, gaat de curve in stijgende lijn: in 2001 waren er 39% meer gevallen dan in 1997.

Opflakkering

Misschien hebben we een plateau bereikt: het verschil tussen 2000 en 2001 bedraagt immers slechts 1%. Sinds het begin van de epidemie zijn in België 14.876 personen seropositief bevonden. 2.922 patiënten hebben de ziekte ontwikkeld.Er zijn 1,7-maal meer mannen besmet dan vrouwen. Bij mannen betreft het vooral de leeftijdsgroep 30-34 jaar en bij vrouwen de leeftijdsgroep 25-29 jaar.In bijna 60% van de gevallen waren de nationaliteit, het geslacht en de wijze van besmetting bekend. Het betreft meestal een heteroseksuele contaminatie (75,9%).

Ook Europa

In vergelijking met de andere Europese landen is ons land geen alleenstaand geval. Uit het rapport bleek echter dat de epidemieën sterk kunnen verschillen wat betreft het begin en de getroffen populatie. Samenvattend kunnen we stellen dat aids vrij veel voorkomt in België is en dat de besmetting meestal door heteroseksuele betrekkingen gebeurt. Een reden te meer om het belang van veilig vrijen, met een condoom, in de verf te zetten.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 20/05/2002 - 00h00 Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Het condoom wint aan populariteit! Geüpdatet op 06/08/2002 - 00h00

Tijdens de vakantie worden gemakkelijker contacten gelegd. Tijdens de vakantie worden ook het meest condooms verkocht, maar niet aan jongeren…

Meer artikels