PUBLICITÉ

U bent van uw melk?

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 14/09/2004 - 00h00
-A +A

Heel wat volwassenen verteren moeilijk melk. Een echte melkallergie is vrij zeldzaam, lactose-intolerantie daarentegen komt vaker voor. Dat betekent echter niet dat u sowieso alle melkproducten moet mijden…

PUB

Lactose is de belangrijkste suiker in koemelk. In de darmen wordt ze door een enzym, lactase genoemd, afgebroken in twee suikereenheden: glucose en galactose. Lactase is het actiefst bij de geboorte, en begint geleidelijk te "slabakken" vanaf het spenen en de voedseldiversificatie. Nadien stabiliseert ze zich op 5 à 10 % van haar maximale waarde. De leeftijd waarop dat gebeurt, verschilt naar gelang de populatie: zeer jong bij zwarten (tussen 3 en 4 jaar), een heel stuk later bij blanken (Noord-Europeanen en Noord-Amerikanen). Dit verschijnsel is zowel te verklaren met genetische als met omgevingsfactoren. Doordat we veel melk en veel melkderivaten consumeren, blijft lactase actief op volwassen leeftijd. In tegenstelling tot het Zuiden, waar de bevolking vaak kampt met een lactastekort als gevolg van haar voedingsgewoonten (minder melk, meer lactosearme melkproducten).

De machine sputtert

Bij ons ontstaat in sommige gevallen lactose-intolerantie doordat de lactase verloren gaat in de darmen. Dit tekort kan blijvend of tijdelijk zijn als het veroorzaakt wordt door een ziekte (geneesmiddelen, coeliakie, darminfectie enz.). Personen met een lactose-intolerantie zijn zich daar meestal niet van bewust omdat ze geen symptomen hebben. Paradoxaal? Toch niet, want het opduiken van symptomen hangt af van een zeker lactosegehalte, waarvan de drempel verschilt van persoon tot persoon, maar dat toch vrij hoog kan zijn (vergelijkbaar met twee grote glazen melk). Bovendien treden er in de dikke darm en de maag aanpassingsmechanismen in werking die het verschijnsel zo goed als geruisloos maken. Ten slotte bevatten verschillende melkproducten geen lactose meer. Toch krijgen sommigen wel degelijk symptomen. Het eerste symptoom is diarree na de maaltijd die vaak gepaard gaat met krampen.

Wat moet u doen?

Wie echt last heeft van lactose-intolerantie, moet voldoende calcium innemen, en calcium zit vooral - maar niet alleen - in melk. Eerste reflex: melk drinken tijdens de maaltijd, niet in nuchtere toestand. U profiteert dan van een soort buffereffect. Mag u echt absoluut geen melk drinken, dan betekent dat echter niet automatisch dat alle melkproducten uit den boze zijn. De gisting van de melk doet de lactose immers volledig verdwijnen, en ze wordt gedeeltelijk afgebroken door de bacteriën. Dat betekent dat gefermenteerde melkproducten, waaronder yoghurt, maar ook zachte en harde kazen zo goed als geen lactose bevatten. Bovendien bevatten de levende bacteriën die erin aanwezig zijn, vooral dan yoghurtbacteriën, niet alleen lactase, maar zouden ze ook de darmcel weer doen ontwaken, die opnieuw het enzym begint af te scheiden… Ze worden dan ook zeer goed verdragen. Er bestaan ook interessante en calciumrijke alternatieven voor melkproducten. Het gaat hier enerzijds om sojamelkproducten en hun derivaten, die verrijkt zijn met calcium en helemaal geen lactose bevatten, en anderzijds om calciumhoudende mineraalwaters (meer dan 150 mg/liter), waarvan het calcium even goed opgenomen wordt als dat in melk. Sommige distributeurs bieden ook melk zonder lactose aan. Tot slot nog dit: wie zich geen vragen wil stellen aan tafel, kan zich nog altijd lactase-enzymen in tabletvorm aanschaffen, te nemen vóór de maaltijd.

Abonnez-vous gratuitement à la newsletter e-santé !

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 14/09/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe moet u omgaan met lactose-intolerantie? Geüpdatet op 06/12/2010 - 00h00

Lactose-intolerantie komt vrij veel voor en veroorzaakt hinderlijke symptomen zoals buikpijn, diarree, enz. Wat moet u doen als u geen lactose verdraagt? Wat mag u eten? Moet u bijvoorbeeld alle melkproducten schrappen?

Ik verdraag geen lactose… Wat mag ik eten? Geüpdatet op 02/11/2011 - 08h31

Echte lactose-intolerantie komt bij ons maar bij een kleine minderheid van de bevolking voor, maar melkproducten zijn vaak moeilijk te verteren en die vormen in onze samenleving een belangrijk onderdeel van de voeding. Daarom enkele tips…

Meer artikels