PUBLICITÉ

Type 2 diabetes is een te voorkomen ziekte

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/02/2017 - 14h29
-A +A

In 90% van de gevallen kan het optreden van type 2 diabetes worden voorkomen.

De levenswijze speelt een belangrijke rol bij het optreden van die beschavingsziekte die epidemische proporties aanneemt. De preventie zou reeds in de kinderjaren moeten starten.

PUB

Attentere artsen

Type 2 diabetes is niet onoverkomelijk. In vergelijking met het gedrag en de levenswijze speelt de erfelijkheid een geringere rol.

De frequentie van type 2 diabetes neemt overal toe en eigenlijk moeten de patiënten hun eigen verantwoordelijkheid opnemen. Onder de voorspellende factoren is overgewicht of zwaarlijvigheid veruit de belangrijkste, gevolgd door onvoldoende fysieke activiteit, onevenwichtige voeding, roken, onvoldoende inname van voedingsvezels, te hoge inname van voedingsmiddelen die veel suikers en vetten bevatten.

Patiënten moeten dan ook duidelijke, precieze en begrijpelijke informatie krijgen.Er werd veel vooruitgang geboekt in de behandeling van type 2 diabetes, maar helaas veranderen de patiënten hun levenswijze niet (roken, overgewicht, geen lichaamsbeweging). De mensen moeten hun gedrag op lange termijn aanpassen en daarvoor is opleiding van het grote publiek noodzakelijk. En die opleiding moet reeds op jonge leeftijd starten. De scholen kunnen daarbij een belangrijke rol spelen.

Diabetes en onze

Volgens de laatste studies:

  • Verhoogt een body mass index (BMI) hoger dan 35 kg/m² het risico op diabetes met een factor 39 en een BMI van 30 tot 35 verhoogt het risico met een factor 20!
  • Lopen vrouwen die 7 uur aan lichaamsbeweging of meer per week doen, 29% minder risico op diabetes dan vrouwen die minder dan 30 minuten aan lichaamsbeweging per week doen. Zelfs bij een hoge BMI, is fysieke activiteit heilzaam;
  • Verhoogt roken het risico op diabetes met 30 tot 40%;
  • Familiale antecedenten hebben geen invloed op het risico op diabetes.

Beeld u in dat door een combinatie van regelmatige sportbeoefening, evenwichtige voeding, gewichtsverlies en rookstop 88% van de gevallen van type 2 diabetes voorkomen kan worden!

Initialement publié par Dr. Philippe Burton le 29/11/2001 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 08/02/2017 - 14h29

FMC Hebdo, n°129, November 2001.

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels