PUBLICITÉ

Tweelingzwangerschap

Gepubliceerd door Dr. Renaud Guichard, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 23/03/2004 - 00h00
-A +A

Ook al is het aantal tweelingen dankzij medisch begeleide voortplanting de voorbije jaren toegenomen, toch vertegenwoordigen ze slechts ongeveer 3 % van alle geboorten. Deze risicozwangerschap moet bijzonder strikt gevolgd worden…

PUB

Onechte tweeling

Een "onechte" of twee-eiige tweeling zijn twee baby's die zich samen ontwikkelen in de baarmoeder. Het gaat hier om de versmelting van twee verschillende eicellen en twee verschillende zaadcellen. Beide baby's zijn even verschillend als twee kinderen uit hetzelfde gezin die op verschillende tijdstippen geboren zijn. Ze hebben elk hun eigen vruchtwaterzak en placenta in de baarmoeder. Dit type tweelingzwangerschap komt het vaakst voor sinds de doorbraak van medisch begeleide voortplanting. Om de kansen op bevruchting te verhogen, worden de eierstokken gestimuleerd, zodat ze tegelijkertijd verschillende eicellen produceren die bevrucht kunnen worden. Zo zijn er niet alleen tweeling-, maar ook drieling- of vierlingzwangerschappen mogelijk. Toch worden zelden meer dan drie embryo's ingeplant, om de medische risico's te beperken. Afgezien van de behandelingen om de ovulatie te stimuleren of van in-vitrofertilisatie, wisselt de frequentie van onechte-tweelingzwangerschappen zeer sterk naargelang de leeftijd van de moeder, de etnische en geografische afkomst, de periode van het jaar of de familie. Toch gaat het hier slechts om statistische vaststellingen, want de eigenlijke oorzaak is niet bekend.

Echte tweeling

Een "echte" of een-eiige tweeling is afkomstig uit hetzelfde ei, waarbij één enkele eicel bevrucht is door één enkele zaadcel die zich helemaal in het begin in tweeën heeft gesplitst. Het gaar hier om "twee exemplaren" van dezelfde persoon. Zo kan een echte tweeling dezelfde placenta of vruchtwaterzak delen, maar kunnen beide leden ook hun eigen zak en placenta hebben, net als een onechte tweeling (meestal is er sprake van één gemeenschappelijke placenta met verschillende zakken). De frequentie van echte tweelingen hangt niet af van de eerder vermelde factoren die gelden voor onechte tweelingen.

Gepubliceerd door Dr. Renaud Guichard, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 23/03/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ