PUBLICITÉ

Twee keer minder verkoudheden met Echinacea

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 10/02/2015 - 18h07
-A +A

We beschikken over geen enkel wapen om verkoudheden te voorkomen of te behandelen.
Vandaar het belang van deze plant waarvan de verkoudheidwerende eigenschappen onlangs zijn bevestigd.
Echinacea vermindert het risico op een verkoudheid met 58% en verkort de duur van de kwaal met 1,4 dagen.

PUB

Verkoudheden: onschuldig maar heel courant

Een verkoudheid is een goedaardige en heel banale ziekte.

Maar die ziekte komt zoveel voor - bij jong en oud - dat ze 's winters voor behoorlijk wat afwezigheden zorgt op school en op het werk.
Volwassen vangen gemiddeld twee tot vier keer per jaar een verkoudheid, kinderen 6 tot 10 keer.

Een verkoudheid wordt veroorzaakt door een 200-tal verschillende virussen (de meest voorkomende zijn de rhinovirussen en het coronavirus).

Het is dus telkens heel moeilijk om de precieze oorzaak te achterhalen. En aangezien de oorzaak een virus is, bestaat er tegen een verkoudheid geen preventieve behandeling en ook geen genezende behandeling.

Echinacea: preventieve en genezende effecten

Echinacea is bekend om haar verkoudheidwerende eigenschappen en is in de Verenigde Staten erg populair: 40% van de Amerikanen gebruikt de plant één keer per jaar, in haar natuurlijke vorm of als voedingssupplement.
In 2007 werd een vijftiental klinische studies gewijd aan de veronderstelde doeltreffendheid van deze plant tegen neus-, keel- en ooraandoeningen. De resultaten waren soms tegenstrijdig.
Onlangs zijn alle beschikbare resultaten geanalyseerd in een nieuwe publicatie. De conclusies:

  • Echinacea vermindert het risico op een verkoudheid met 58% en verkort de duur van de kwaal met 1,4 dagen.
  • Deze effecten van Echinacea worden niet versterkt door ze te nemen in combinatie met andere middelen die ook verkoudheidwerend zouden zijn (vitamine C, eucalyptus, tijm...).
  • De meest efficiënte dosis komt overeen met de door de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) aanbevolen dosis, zijnde 3gram per dag.

 

Hoe werkt Echinacea?

Deze plant uit Noord-Amerika zou in staat zijn om ons immuunsysteem te activeren.
Deze effecten zouden verband kunnen houden met de aanwezigheid in de plant van E. purpurea, een chemisch bestanddeel van de familie van de fenolen.

U kunt Echinacea in apotekers en bio-winkelen vinden.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 17/07/2007 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 10/02/2015 - 18h07

Shah S. en coll., Lancet Infections Disease, 7: 473- 80, 7 juli 2007. Jawad M. et al., Evid. Based Complement Alternat Med., 2012, 2012:841315. Epub 2012 Sep 16.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Echinacea zou helpen bij verkoudheden Geüpdatet op 12/10/2009 - 00h00

Het plantengeslacht Echinacea wordt al eeuwen gebruikt in de behandeling van banale verkoudheden en infecties. Toch is de medische wereld niet zeker of een behandeling met Echinacea wel nuttig is.

Echinacea: nepmiddel of medicijn? Geüpdatet op 20/01/2004 - 00h00

Echinacea-preparaten gaan gretig over de toonbank van de apotheek. Ze zouden de weerstand tegen infecties verhogen. Sceptici houden het bij 'baat het niet dan schaadt het niet'. Wie heeft gelijk?

Verkoudheden: snel genezen zonder geneesmiddelen? Gepubliceerd op 22/12/2017 - 11h37

Iedereen heeft ooit al een verkoudheid gehad en iedereen geneest ervan, zelfs zonder iets te doen, net zoals dat het geval is met het merendeel van de virale aandoeningen. Maar je kan de duur van een verkoudheid inkorten, zelfs op een natuurlijke man...

Meer artikels