PUBLICITÉ

Twee keer minder pancreaskanker met vitamine D!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 03/10/2006 - 00h00
-A +A

Bij mensen die veel vitamine D opnemen, daalt het risico op pancreaskanker en die daling is consequent. Volgens de meest recente studie hierover, zou het risico op pancreaskanker met de helft dalen!

PUB

Vitamine D: van skelet tot kanker

Vitamine D biedt meerdere troeven. Vanaf de kindertijd stimuleert deze vitamine de botgroei en dat samen met calcium, waarna ze bijdraagt tot het behoud van de botmassa. Maar de vitamine zou ook bijdragen tot de preventie van bepaalde soorten kanker. Zo blijkt de incidentie pancreas-, borst- en darmkanker lager te zijn in warmere gebieden.

Vitamine D wordt aangemaakt door het organisme en de synthese wordt gestimuleerd door een (gematigde) blootstelling aan de zon. De vitamine zit ook in heel wat voedingsmiddelen zoals visolie en in alle vette vissoorten zoals zalm, haring, sardines, forel, enz.

Preventief tegen een aantal soorten kanker

Wat de preventie van bepaalde vormen van kanker, betreft, onderzochten wetenschappers het verband tussen de aanvoer van vitamine D en het risico op pancreaskanker bij een aanzienlijke bevolkingsgroep: meer dan 46.000 mannen tussen 40 en 75 jaar oud en 75.000 vrouwen tussen 38 en 65 jaar oud (Nurse's Health Study). Bij de onderzochte personen die meer vitamine D kregen, via voedingssupplementen (meer dan 400 IE/dag), conform de dagelijks aanbevolen hoeveelheid, daalde het risico op pancreaskanker met 43%. De positieve invloed van vitamine D op het vlak van de preventie van pancreaskanker daalde daarna progressief en gelijktijdig met de verminderde aanvoer van vitamine D.
De onderzoekers gingen ook na of er een verband was met de consumptie van andere vitaminen zoals vitamine C of calcium, maar zo'n verband bleek er niet te zijn.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 03/10/2006 - 00h00 Skinner H.G. et coll., Cancer Epidemiol Biomarkers Prev., 15 (9) : 1688-95, 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Multiple sclerose: een tekort aan vitamine D? Geüpdatet op 13/03/2007 - 00h00

Volgens een studie uitgevoerd binnen het Amerikaanse leger, zou het risico op multiple sclerose toenemen wanneer het gehalte aan vitamine D daalt. Supplementen met vitamine D zouden in dat geval toegediend moeten worden aan mensen die een risico op e...

Multiple sclerose en vitamine D Geüpdatet op 03/02/2004 - 00h00

Waarom krijgen bewoners van het Evenaarsgebied minder multiple sclerose? Een onderzoeksteam probeerde dit mysterie te ontrafelen en kwam tot de bevinding dat vitamine D daar niet vreemd aan is…

Vitamine D beschermt tegen sommige kankers! Geüpdatet op 21/02/2006 - 00h00

Er zijn steeds meer bewijzen dat vitamine D beschermt tegen colorectale kanker. Een heilzaam effect dat niet beperkt is tot dit soort kanker, maar ook geldt voor borst- en eierstokkanker.

Wedden dat u vitamine D te kort hebt? Geüpdatet op 11/02/2013 - 14h46

Wist u dat vitamine D cruciaal is in de preventie van kanker, cardiovasculaire aandoeningen, osteoporose, multiple sclerose, diabetes type 1, enz.? Nochtans hebben de meeste Belgen te weinig vitamine D! Een veertigtal artsen en internationale onderzo...

Meer artikels