Bij mensen die veel vitamine D opnemen, daalt het risico op pancreaskanker en die daling is consequent. Volgens de meest recente studie hierover, zou het risico op pancreaskanker met de helft dalen!

Vitamine D: van skelet tot kanker
Vitamine D biedt meerdere troeven. Vanaf de kindertijd stimuleert deze vitamine de botgroei en dat samen met calcium, waarna ze bijdraagt tot het behoud van de botmassa. Maar de vitamine zou ook bijdragen tot de preventie van bepaalde soorten kanker. Zo blijkt de incidentie pancreas-, borst- en darmkanker lager te zijn in warmere gebieden.
Vitamine D wordt aangemaakt door het organisme en de synthese wordt gestimuleerd door een (gematigde) blootstelling aan de zon. De vitamine zit ook in heel wat voedingsmiddelen zoals visolie en in alle vette vissoorten zoals zalm, haring, sardines, forel, enz.
Preventief tegen een aantal soorten kanker
Wat de preventie van bepaalde vormen van kanker, betreft, onderzochten wetenschappers het verband tussen de aanvoer van vitamine D en het risico op pancreaskanker bij een aanzienlijke bevolkingsgroep: meer dan 46.000 mannen tussen 40 en 75 jaar oud en 75.000 vrouwen tussen 38 en 65 jaar oud (Nurse's Health Study). Bij de onderzochte personen die meer vitamine D kregen, via voedingssupplementen (meer dan 400 IE/dag), conform de dagelijks aanbevolen hoeveelheid, daalde het risico op pancreaskanker met 43%. De positieve invloed van vitamine D op het vlak van de preventie van pancreaskanker daalde daarna progressief en gelijktijdig met de verminderde aanvoer van vitamine D.
De onderzoekers gingen ook na of er een verband was met de consumptie van andere vitaminen zoals vitamine C of calcium, maar zo'n verband bleek er niet te zijn.