PUBLICITÉ

Twaalf tips om uw kind te behoeden voor ongelukken in huis

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 27/04/2011 - 08h35
-A +A

Elk jaar gebeuren in huis duizenden ongelukken en heel vaak zijn daarbij kleine kinderen betrokken. Enkele minuutjes verstrooidheid volstaan vaak al om het onheil te doen geschieden. Met enkele eenvoudige preventieve maatregelen kunt u nochtans drama’s vermijden. Hieronder vindt u 12 praktische tips voor het dagelijkse leven om uw kinderen voor ongevallen te behoeden.

PUB

Elk jaar worden duizenden mensen het slachtoffer van een ongeluk in huis. Kinderen jonger dan vijf jaar zijn samen met 70-plussers de belangrijkste slachtoffers van - vooral ernstige - ongevallen.

Meestal gebeuren de ongelukken bij het slachtoffer thuis. Bij kinderen gaat het onder meer om vergiftiging,  verstikking,  brandwonden en kneuzingen. Heel wat van deze thuisongelukken kunnen nochtans vermeden worden als u zich aan enkele basisregels houdt. Hieronder vindt u 12 tips om uw kind te wapenen tegen ongevallen in huis.

 

1) Leg aanstekers, lucifers, messen en alle andere gevaarlijke voorwerpen buiten het zicht van de kinderen. Berg deze voorwerpen - rekening houdend met de leeftijd van de kinderen – in kasten of laden die met de sleutel op slot kunnen worden gedaan of die beveiligd zijn.

2) Laat nooit kleine voorwerpen slingeren binnen hun handbereik. Geen knoopbatterijen dus (deze kleine, platte batterijen zijn makkelijk in te slikken) en geen plasticzakken; 

3) Berg schoonmaakproducten en geneesmiddelen systematisch op een hogere plek op en stop ze in een kast die op slot gaat.

4) Haal een elektrisch toestel uit  het stopcontact zo gauw u het niet meer nodig hebt. Doe dat ook als u maar heel eventjes weg gaat.

5) Als u kookt, draai dan altijd de steel van de pannen naar de muur.

6) Laat een klein kind nooit alleen. Verlies een kind ook nooit uit het oog in bad, in het zwembad of op de luiertafel. Laat een kind ook nooit alleen met een dier, ook al is het uw eigen huisdier.

7) Zorg dat het warme water nooit heter is dan 40° C. Regel het eventueel bij.

8) Voorzie stopcontacten van een kinderbeveiliging en sluit gevaarlijke plaatsen zoals een trap af met een hekje. 

9) Zet nooit een stoel of meubel voor de ramen.

10) Controleer regelmatig de staat van het speelgoed van uw kinderen en ook die van uw installaties.

11) Als u een of andere activiteit doet, trek uw kind dan beschermende kledij of beschermers aan aangepast aan de activiteit in kwestie en aan de leeftijd. Stel ze ook in op zijn lengte en lichaamsbouw. Laat hem bijvoorbeeld een helm dragen voor het fietsen en skaten en knie- en polsbeschermers voor het skaten. Deze tip geldt ook als de activiteit maar enkele minuten duurt, en dat is met kleine kinderen vaak het geval.

12) Breng uw kind al van jongs af aan deze regels bij, ook al is de kans klein dat  het die raad ook in de praktijk omzet als het nog geen zes is. Leg hem uit dat het gevaarlijk en verboden is.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 27/04/2011 - 08h35

Informatiebrochures  (Franstalig) over ongelukken in huis: www.sante.gouv.fr/ongevallen-domestiques.html.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Bescherm kinderen tegen thuisongevallen Geüpdatet op 23/09/2003 - 00h00

Kinderen zijn kwetsbaarder dan volwassenen en zijn dan ook de eerste slachtoffers van thuisongevallen. Toch zouden de meeste van die ongevallen met eenvoudige voorzorgsmaatregelen en gezond verstand vermeden kunnen worden. Hieronder leest u welke maa...

Verstikking bij kinderen: verklein het risico! Geüpdatet op 27/12/2016 - 12h15

Verstikking is een van de belangrijkste doodsoorzaken bij kinderen als gevolg van ongelukken in huis. De aanleiding zijn vaak voorwerpen, kleine stukken speelgoed en voedsel. Hoe kunt u dat soort ongelukken voorkomen?

Genieten van de tuin zonder te eindigen op de spoeddienst Gepubliceerd op 06/04/2016 - 13h22

Elk jaar gebeuren er in de tuin ongeveer één miljoen ongelukken . Wilt u deze zomer met een gerust gemoed van uw tuin genieten? Controleer dan nu of hij veilig is en overloop nog eens de juiste reflexen. Een overzicht in 10 stappen.

Meer artikels